Министър Димов: Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано

Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ с помощ от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Кристин: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Борисов: Няма да се съглася България да е буфер между Турция и Европа. ЕС да либерализира визите за турски граждани

Пратеник на „Труд“

„Много е удобно да кажеш, че ще върнеш мигрантите, откъдето са дошли, но аз не си представям как на летище София ще приемем десетки хиляди мигранти, които ни връщат. Няма да се съглася и България да е буфер между Турция и Европа.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместния брифинг с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Близо час и половина продължи срещата между двамата премиери, която се проведе в работния офис на Йълдъръм. След нея стана ясно, че Турция иска едно единствено нещо от ЕС –изпълнение на споразумението от февруари за либерализация на европейските визи за турски граждани. Борисов даде ясен знак, че ще отнесе посланието до Берлин още тази вечер. Веднага след като кацне в София, премиерът ще замине с правителствения „Фалкон” за Германия, където ще участва в т.нар. Берлински преговори по инициатива на Ангела Меркел.

Борисов благодари на Йълдъръм за уверенията, че Турция ще направи всичко възможно да намали напрежението от преселническата вълна по границата. Премиерът ни показа подробен списък с всички конфликтни точки по браздата и припомни, че са възпрепятствани 26 000 нелегални преминавания. Той обясни, че ако гласовете В Европейския съвет против приетото през февруари споразумение надделеят, той не знае колко време Турция ще удържи на мигрантския натиск. Борисов припомни, всички страни-членки на ЕС са го подкрепили това споразумение и бе категоричен, че България и Гърция са най-уязвими от преселническата вълна.

„Надявам се с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой и тупик. Лошо, хубаво, това споразумение в пъти намали миграционния натиск над Европа”, каза още премиерът. Той увери Йълдъръм, че ще изпълни поетия ангажимент и ще постави въпроса за споразумението пред Европа. Той поясни, че Турция не е поставила никакво условие към България, за да получи съдействие от страната ни за по-бързото влизане в сила на февруарското споразумение

„Проблемът с мигрантите не бива да е за сметка на Турция. Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност”, допълни Борисов.

В своето изявление пред медиите Йълдъръм нарече премиерът ни „моя ценен приятел”. Той заклейми терористичното нападение в Джизре. „Обявяваме война на всички терористични организации”, обяви Йедълъм. Той цитира думите на Ататюрк – „или свобода или смърт” и се закани да накаже „всички коварни терористи”. Йълдъръм припомни, че днес предстои откриването на новия мост над Босфора и обеща правителството да работи „за благото на целия турски народ”. „Няма да позволим нито едно терористично нападение да помрачи братството с българския народ”, увери турския премиер и допълни: „Турция и България са не само съседни, но и приятелски страни и съюзници.”

Йълдъръм припомни, че Турция е приютила над 3 млн. мигранти, „Посрещаме всички техни нужди, защото това е в нашата традиция. Този проблем е не само регионален, но и глобален. Искаме нашите европейски приятели да разберат, че е време да поемат повече отговорност по границите. Жизнено важно решение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не влязат в сила това ще постави Европа ред голям риск. Разказах всичко това пред моя приятел Бойко Борисов и вярвам, че той ще го предаде на Европа”, каза Йълдъръм. Той бе категоричен, че между България и Турция няма проблеми, които да не могат да бъдат решени съвместно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Що бе боко? Евроатлантическите ви фантазии са огромни кат гъзъ на меркел. Оди пак да го почистваш.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.