Борисов: Даниел Митов ще е кандидат за министър-председател (ВИДЕО)

Кадър от фейсбук/ Бойко Борисов

ГЕРБ предлага Цвета Караянчева за председател на НС

ГЕРБ ще предложи Даниел Митов за премиер и Цвета Караянчева за председател на НС, обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3064220090472707

Бойко Борисов мотивира избора си за това кой да е кандидат за премиер: „Много ясно искам да се види евроатлантическата ни ориентация”.

Утре ще предложим Цвета Караянчева за председател на парламента, но почти съм сигурен, че няма да я изберат и ще я предложим за зам.-председател. "Това съм го говорил с членовете на Изпълнителната комисия, с голямата част от вас. Председател на ПГ - Деси Атанасова. Заместник-председатели - Румен Христов, Александър Ненков, Тома Биков и Жени Алексиева - секретар на групата", съобщи още Бойко Борисов. 

Той коментира и защо не е предложен Томислав Дончев за министър-председател. „Той каза: „Не искам и мен да ме намразят”. Защото в момента е много модерно да мразиш”, обясни той.

Искат да изчегъртат ГЕРБ, да ни махнат. Обществото ни поиска, от това, което направих като главен секретар и кмет, заяви Борисов.

Парламентарната група очаквайте да се казва ГЕРБ - СДС. Вчера се засилиха да не допускат победителя на изборите на първите столове в парламента, добави Борисов.

Той заяви, че са се организирали честни, прозрачни и неоспорвани избори. "Благодаря на всички, които ги организираха и на всички вас. За първи път правихме избори в пандемия и мисля, че не по-лошо се справихме от нашите приятели от Холандия, в Хърватия. Единствената държава с машинно гласуване в Европа, най-голямата прозрачност, която искаха", каза още Борисов. Той добави, че и служителите на МВР са свършили огромна работа по отношение на съхранението и пренасянето на машините. 

"Резултатите са категорични. Българският народ е мъдър. Той не даде превес нито на нас да управляваме самостоятелно, нито на тези, които организираха протестите, макар че от самохвалството на тези хора не мога да се ориентирам", каза още Бойко Борисов.

По думите му протестите са били опит за преврат и да се избегнат редовните избори. "Едно служебно правителство има само една задача - да проведе изборите в една парламентарна република. Нищо повече. Ще имате възможност да се запознаете с тези хора лично там. Винаги съм бил за мир, разбирателство. Неслучайно там пише отгоре "Съединението прави силата". Не можах да разбера тези радетели на правовата държава и законовия ред какви предложения имат. Буквално заобикалят законите. Да се превръщат в съд и присъда едновременно", каза още Борисов. 

Българският народ показа голяма мъдрост. Безспорно Слави Трифонов е най-успелият човек в шоубизнеса. Сега той дойде на друга сцена, но на нея трябва отговорност и смели решения, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Според него кметовете на партията са направили много за градовете си. "Аз ги разбирам, бил съм кмет. Самият аз търпя огромна критика, че когато съм премиер, не се занимавам с партията, защото две дини под една мишница не се носят. За това взех това решение да се оттегля от двете места в парламента, в които ме избраха, но трябваше да се явя и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор или там, където им е мястото", заяви Борисов. 

"Щели да правят комисия. Народът направи комисия и тя се казва парламентарни редовни избори и постави мен и ГЕРБ на първо място. Това е комисията. Това е изборът на народа", подчерта Борисов. 

Той напомни, че тези "нови лица" са в политиката от 30 години.

Готов съм с кабинета. Ще го кажем, когато получим мандат, обясни Борисов.

Държа да поздравя Слави Трифонов, мислех си, че освен нас няма кой да бие БСП, но сега и той ги победи, браво, желая му здраве, заяви още той.

„Ние не сме Христо Иванов да кажем: „Сваляме доверието си от кметицата на „Красно село”. И какво, като го сваляш? Тя си е там и прави далавери”, каза още Борисов.

Кои са предложените от ГЕРБ за премиер и председател на парламента:

Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ.  Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

Даниел Митов започва политическата си кариера в ДСБ, където през годините е заемал и поста на зам.-председател на партията. През 2012 година я напуска и се присъединява „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. През 2014 година Митов влиза и в изпълнителната власт като министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. А след това – в кабинета „Борисов 2“ запазва поста си на министър на външните работи.

Цвета Караянчева е родена на 25 февруари 1968 година в град Болярово. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“.

Цвета Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. На парламентарните избори през 2009 година е избрана за народен представител в 41-вото НС от листата на ГЕРБ в 9-и МИР Кърджали. На парламентарните избори през 2013 година е избрана за народен представител в 42-рото НС от листата на ГЕРБ в 9-и МИР Кърджали. На парламентарните избори през 2014 година е избрана за народен представител в 43-то НС от листата на ГЕРБ в 9-и МИР Кърджали.

Караянчева е заместник-председател на 44-то Народно събрание, а от 17 ноември 2017 г. до 25 март 2021 г. е председател. Владее руски език.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика