Борисов: Дебатът е как да вмъкнем нашите приоритети в дневния ред на ЕС

Снимка: Пламен Стоименов

Председателството на ЕС не е да изземеш действията на ЕС, а да синхронизираш дейността на 27-те. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на петъчни парламентарен контрол по темата за приоритетите на българското председателство.

"Ако искате да има смисъл, нека спрем с това благодарение на кой какво е станало, а нека спокойно решаваме въпросите", обърна се той към опозицията. Когато излезеш и кажеш: "Благодарение на нас правителството прие еди какво си", все едно ние нямаше да го приемем, тонът става друг и тази част се възпалява и ще загубим час и половина и дебат няма да има, добави той.

"В случая дебатът е как да вмъкнем нашите приоритети в дневния ред на ЕС и да се възползваме от европредседателството. Това е председателството, а не кой ще управлява ЕС", продължи Бойко Борисов.

"Предложението на Антон Кутев е правилно - да хванем две три теми (приоритети) и да работим по тях", допълни премиерът и подчерта, че няма смисъл от политически боричкания.

„Да си хабим времето какво пише в Бялата книга (за бъдещето на ЕС, на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер - бел.ред.) и кой вариант днес не е важно, нито един от тези варианти няма да стане. Хората си пишат, има Бели книги за едно или друго. Не знам дали и ние не писахме Бяла книга в един от опозиционните дебати. Може и ние да сме писали“, коментира още Бойко Борисов.

„Истината е, че зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, да има бой по корупцията, реформи, кохезионна политика и свързаността на региона да се развият и тогава ще сме на първа скорост“, поясни премиерът.

„Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Бихме ли спрели заради Македония, Черна гора и Босна, и да кажем, че докато не стигнат до нас, България ще стои на това ниво и ще чака. Няма да го направим. Казваме им правете бързо реформи, да ни достигнете, ще ви помагаме, но не ни забавяйте нас“, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България