Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Снимка: Денислав Стойчев

Не съм опитмист, че в рамките на 2 до 3 месеца това ще се случи, но в рамките на 1 година може и да стане и да има с какво да се похвалим. Това бяха думите на премиера Бойко Борисов по темата за присъединяването на страната ни към еврозоната. Той уточни, че до месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем в чакалнята или да влезем първо в паричния съюз. „Това е бавна и консервативна система и покрай нея има много страхове“, коментира Борисов.

„Това е тема, по която има различни мнения. Първото положително е, че кредитният рейтинг на страната ще тръгне нагоре, но имаме и пример като Гърция - да тръгне надолу. Ние не представляваме риск за Европа, защото не си продадохме златния резерв в БНБ. Затова имаме стабилен фискален резерв и сме с много нискъ процент външен дълг – 25%. Това ни поставя в тройката на Европа по нисък процент“, коментира Борисов и допълни, че ако погледнем дългове на Полша, Словакия и Унгария, можем спокойно да похарчим още 10 - 15 милиарда и да им стигнем нивото.

„Така ще вдигнем доходите веднага. Но едно от притесненията ми е, че всеки да иска увеличение във всичко, незабавно и веднага“, посочи Борисов.

Той допълни, че е нормално, ако искаме да сме заедно с мощните икономики, да влезем в тяхното измерение - еврозоната.

„Това, че безработицата ни е най-ниската от няколко години не е най-важното. Квалификацията определя възнагражденията и пазра на труда, това което направихме тази година и вкарахме 20 хиляди деца в класните стаи – е огромен ресурс“, допълни премиерът.

По темата за протеста на музикантите от БНР Борисов коментира, че не е знаел, че БНР има 4 оркестъра. „Днес Менда Стоянова ще се срещне с тях. Не знам какво се очаква да направя аз, гвардейците имат оркестър, МВР имат, в крайна сметка има пазарен принцип – правят концерти и се издържат“.

Коментари

Задължително поле