Борисов жестоко подведен в скандала с Йончева

Платили сме милиони за шпионска операция, а не за филмите на журналистката

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа жестоко подведен в скандала с Елена Йончева. Още през 2013 г. сценарият „Йончева се вози с правителствени самолети за да прави филмите си, а държавата плаща“ претърпя провал. Тогава Ивайло Московски, който я обвини си оттегли думите, че „престоят и действията на Елена Йончева, когато ходи да говори с партизаните и бунтовниците в Сомалия, струваха на държавата няколко милиона лева.“

От вчерашните изявления на Борисов стана ясно, че правителството е дало 2 млн. лв. през 2010 г. за шпионска операция, а не за филмите на журналистката. Твърденията, че кабинетът „Борисов 1“, след като дошъл на власт, трябвало да даде „милиони за интервютата на Елена Йончева“, остават без покритие.

Журналистката и водач на хасковската листа на БСП Елена Йончева призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от политиката, ако се установи, че лъже.

„Убедена съм, че става въпрос за голяма лъжа. Ако се докаже, че това, което говори Борисов, не е лъжа, съм готова да се откажа от всякаква политическа дейност и да изляза от парламента. Но ако се докаже, че Борисов лъже, ако е мъж и има чест, и достойнство на държавник, тогава той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена.“ Това заяви пред Би Ти Ви Елена Йончева, която води листата на БСП в Хасково. „Нямам никакво съмнение, че този човек ще бъде осъден. Вече съм говорила с адвокати, които ще ме защитават, и не се страхуват от Борисов“, каза журналистката. Тя определи като „евтин роман“ твърденията за намеса и на френското разузнаване в сюжета с документалните й филми. Йончева повтори, че БНТ нищо не е плащала за нейните филми, а пред „Труд“ декларира, че никога не е имала нищо общо с разузнавателните служби.

Не закъсня и отговорът на Борисов. Във Варна той обяви следното: „Ако иска да ме съди, ще призова специализираната прокуратура да извади всичко, коeто сме платили насила. С постановления сме платили близо 2 милиона. Бяха договорени от нейния мъж тогава. Ще поискаме да се разгледа цялата тази сделка - от А до Я.“

Според него „има явен конфликт на интереси. Дадени са едни пари на едни хора за международни проучвания. Това е строго конфиденциална информация, както виждате, не мога да ви спомена. Какво означава това „ГЕРБ краде“? Обиди ме. Попитайте Станишев, той ще обясни дали лъжа или не!“, каза още Борисов по повод разразилия се скандал с Елена Йончева.

Междувременно пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова написа във фейсбук : „Елена, Елена... питай Станишев, той помни! Хайде със здраве и стига сте се чудили - колко е мъж Бойко Борисов!“

Арнаудова прикачи и материал от август 2010 г., в който е посочено изказване на премиера Бойко Борисов, който твърди, че правителството е отпуснало 2 млн. лв. на Националната разузнавателна служба (НРС), за да бъдат покрити „едни безобразия във Франция“.

„Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той (Сергей Станишев - б.р.) да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването (б.р. - по това време Кирчо Киров), твърди през 2010 г. премиерът.

От публикацията не става ясно за какво точно са похарчени парите тогава. В официалното прессъобщение на МС е посочено, че въпросните 2 млн. лв. се отпускат за „покриване на неотложни разходи до края на годината по текущата издръжка на службата, включително обезпечаване на дейността й зад граница и уреждане на поетите ангажименти по международни договорености“.

Във вчерашните изявления на Борисов и публикацията на Севделина Арнаудова вече не се твърди, че правителството е плащало милиони на БНТ за филми на Елена Йончева. Става ясно, че са дадени 2 млн. лв. на НРС, а причината не може да бъде разкрита, защото е класифицирана информация. Най-вероятно става въпрос за операция на НРС, категорични са бивши разузнавачи.

Самата Йончева допуска, че става въпрос за освобождаването на българката Данка Панчова, която е работела за френска хуманитарна организация и е била държава в плен от сомалийски пирати в продължение на девет месеца. (за случая Панчова вж. долу). Други се усъмниха, че Борисов визира друга операция - по освобождаване на пленения от сомалийски пирати товарен кораб „Маласпина Касъл“, на борда на който има 16 български моряци. Той обаче е плавал под панамски флаг, операторът е италианска компания, а самият кораб е британска собственост. Следователно случаят не може да е свързан с твърдението на Борисов, че сме платили 2 млн. лв. за „едни безобразия във Франция“.

Притоплена манджа

Московски се извини, сбъркал

През май 2013 г. транспортният министър Ивайло Московски обвини Елена Йончева, че през май 2009 г. е летяла с правителствен самолет на Авиоотряд 28 за Сомалия. Той обяви следното: „Престоят и действията на Елена Йончева, когато ходи да говори с партизаните и бунтовниците в Сомалия, след това струваха на нашата държава няколко милиона лева.“ „Разбира се, не всеки журналист има честта и възможността да е приятел на лидера на БСП Сергей Станишев, за да постигне тези „добри ефекти“ за държавата си. Но това е факт. След като има желание да дава мнение навсякъде с писма и опровержения, нека сега да коментира и това. Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума - правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже“, посочи Ивайло Московски.

Йончева отговори светкавично: „Нито полетът до Сомалия, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да е била българска или чужда държавна институция.“ Тя отрече да е летяла с Авиоотряд 28 за Сомалия и обясни, че с оператора са избрали холандските авиолинии за полета си до Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) летели с местна авиокомпания.

„Целта на пътуването е заснемането на документален филм за сомалийските пирати след отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с български моряци на борда. Не сме „ходили да разговаряме с партизани и бунтовници“, както твърди господин Московски, защото такива там няма. Има сомалийски пирати и сили на „Ал Шабаб“, които представляват терористичното крило на „Ал Кайда“ за Сомалия. Направихме три документални филма. Германската телевизия DW-TV излъчи наш репортаж на тази тема“, заяви Елена Йончева.

Дни по-късно Московски се извини на Йончева, като заяви, че оттегля твърдението си, че „българската държава е платила за нейната журналистическа работа в Сомалия“, а журналистката се отказа от делото.

Отвлечени моряци и българка от хуманитарна организация

През 2008-2009 г. В Сомалия има два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати.

В единия случай, Данка Панчова с още петима служители на френската хуманитарна организация „Действия срещу глада“ е отвлечена от ислямисти на 4 ноември 2008 г. и освободена след 9 месеца, през август 2009 г. Случаят е решен от френското правителство.

Вторият случай е свързан с отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април 2009 г. от водите на Аденския залив и освободен на 9 май 2009 г.

Телевизионният екип на Елена Йончева е бил в Сомалия през април-май 2009 г. Той не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп.

Ивайло Калфин: Правителствата откупи не плащат

Като външен министър по това време отлично си спомням случая с Данка Панчова. Тя отдавна живее във Франция. В края на ноември българката бе отвлечена с френски и белгийски служители на хуманитарната организация „Действия срещу глада“.

Случаят с освобождаването на заложниците бе решен от френското правителство. България не е поемала ангажименти за плащане. Освен това правителствата откупи не плащат.

Сергей Станишев: Кабинетът не е отпускал пари на Йончева

Елена Йончева е доказан професионалист, чиито филми от най-горещите и опасни точки на света, често са правени само благодарение на нейния ентусиазъм и отдаденост на журналистиката и със скромен, понякога дори крайно недостатъчен бюджет. По време на моя мандат българското правителство не е отпускало средства за филми на Йончева. Прочетох всякакви спекулации за връзка със служби и национална сигурност.

Единствената връзка е, че филмите на Елена са отразявали региони и страни, където не само българската, но и световната сигурност е била застрашена. Винаги съм бил противник на това да се използват лични нападки, да се въвличат близки и семейства в политическите битки. Това често се прави просто за да се отклони вниманието от същественото в кампанията.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България