Борисов за срещата с Барзани: Не сме изразявали позиция по референдума за независимост на Кюрдистан

Снимка: Пламен Стоименов

Срещата ми с Масуд Барзани беше част от усилията на Иракски Кюрдистан да представи идеята си за провеждане на референдум за независимост на автономния иракски регион. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание.

В края на май стана ясно, че министър-председателят е провел среща в президента на автономния регион Масуд Барзани, която не беше официално обявена от Министерски съвет. За нея стана ясно от публикации в кюрдски медии, които я отразиха подробно.

На въпрос каква позиция е изразила българската страна по отношение на готвения референдум за независимост Борисов каза: "Не сме вземали отношение по темата - той (Барзани - бел.ред.) дойде да я представи и само го изслушахме. По отношение идеята за референдума, ние позиция не сме давали".

На въпрос от Елена Йончева (БСП) защо не е публикувана информация за срещата, Борисов отговори: "Надали е най-доброто да правим посрещане на фронтови армии и да шумим".

Нееднократно сме заявявали подкрепата си за правителството на Ирак. Отношенията между Багдад и Ербил са вътрешноиракски работи, каза още премиерът.

"Ангажимент за подкрепа не сме изразявали по никакъв начин, нашата официална позиция е за единен Ирак", увери Бойко Борисов.

 

Коментари

Задължително поле