На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Борисов за срещата с Ердоган във Варна: Голямо доверие от ЕС и огромна отговорност за България Тереза Мей обвинила Русия с "висока степен на вероятност" за случая "Сергей Скрипал"

Възстановихме старите практики до 3 през нощта да се дебатира, разказа премиерът Бойко Борисов на брифинг в Брюксел след заседанието на Европейския съвет.

Огромна отговорност за България, голямо доверие и в същото време много очаквания – така описа Борисов ситуацията преди срещата в понеделник във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ергодан.

Категорично всяка една държава декларира, че каналите за диалог трябва да продължат, каза още българският премиер. Тези канали за диалог целят едно-единствено – това е да потвърдим втория транш по споразумението за това тези над 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница, обясни той.

pm_1

Българите знаят какво беше преди половин-една година в Харманли, в „Овча купел“, представят си какво би било няколкостотин хиляди мигранти да ни дойдат на границата. Ако това успеем да постигнем на срещата във Варна, освен рекламата за града, защото цял свят ще го гледа, ще бъде успех, обобщи Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще пристигне по-рано в България за допълнителна работа по позициите на ЕС за срещата.

В момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много ясни ядра, които се подкрепяха, двама глобални играчи, нещата горе-долу имаха някакви ясни правила. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, в което ние като съюз отзоваваме нашите дипломати в Москва, надали ще доведат до повече мир, повече спокойствие и разбирателство, каза Борисов в отговор на въпрос за случая „Сергей Скрипал“.

Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, за, цитирам, „високата степен на вероятност“, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз поисках повече доказателства от „високата степен на вероятност“ за пълна степен на вероятност, разказа Борисов. Той напомнил обвиненията срещу Саддам Хюсеин в Ирак, чиито последствия продължават и до днес.

Но, кое е важното – независимо от Брекзит, ЕС и Великобритания показват, че са едно цяло и са неразривно свързани. Имат своята подкрепа и защита, посочи той и прогнозира за следващата седмица „доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават свои посланици“.

Аз казах, че докато съществува „високата степен на вероятност“ и нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем съгласие по този въпрос с коалиционните партньори. А и вие знаете, че след посещението на руския патриарх, настроенията в България никак не са в тази посока. Така че, като се прибера, ще разговарям с партньорите. Но тревогата ми не само, че не е отминала, тя вече става много материализирана като факти, обясни Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. все пак е и негова заслугата, че австрия се съгласи да я има тази среща….

  2. Аз също ще призная заслугата му за тази среща, дано да е с положителен резултат. Защото Ердоган може да е диктатор, сатрап и всичко каквото си помислим за него, но в случая с ЕС правото е на негова страна. Обещал да задържи милионите нашественици в своята страна, срещу 6 милиарда евро от ЕС. Той изпълнява договора, еврогейовете -не. По подобен начин направиха и с Горбачов, когато се съгласи с обединението на двете Германии, срещу обещание НАТО да не се разпространява на изток. СССР тогава изпълни, НАТО-не. Уж „Москва не вярва на сълзи“, ама ще се окаже, че Турция не вярва…

  3. Турция си гони обещаните милиарди евро, но удобно забравя на над 10 млрд $, които дължи като обезщетение за заграбените имоти на прокудените от Беломорска Тракия, и Мала Азия българи ! Бойко едва ли ще се престраши да използва удобния момент , за да припомни кой как спазва обещания и подписани договори ! Но…

    1. Добре, твоите десет за нашите двайсет за “Възродителният процес” или ти си бил още бебе по това време и не знаеш нищо?

  4. Жалки опити на слугата на Путин и Ердоган да мине за балансьор. Много смешна комбинация от крадец, подлизурко и тиран.

  5. Жалки опити на дебелия слуга на Путин и Ердоган да мине за балансьор. Много смешна комбинация от крадец, подлизурко и тиран.

  6. ,,…диктатор,сатрап…’’ Много силни и погрешни думи,сякаш казани за севернркорееца,а не за един лидер на една демократична и нормална членка на всички организации в света, държава.Всъщност не е нито едното нито другото.Проблема с Ердоган е в това, че е лидер от необичаен тип- просто не е от тези,с които западът от векове е свикнал да бъдат и каквито желае да продължават да бъдат…Послушни,безропотни,прощаващи,невиждащи,търпящи,правещи им теманета ,възхваляващи ги,възхищаващи им се,аплодиращи ги за щяло и нещяло…А той е с прям характер и директно казва на всички това както са и каквито са, независимо кои са и на каквато и голяма и силна държава представители са,нарушавайки и прнебрегвайки общоприетите дипломатически правила! И не им дава погрешни характеристики и не им казва погрешни епитети- това и ги дразни и затова и се засягат, че винаги им казва истината! ,,Ти си такъв,ти си онакъв,ти тука грешиш,ти там не може да ми го налагаш да го направя, ти си двуличник…’’ и все неща от тоя род. Естествено,не е ненормалник като корееца да празнослови и казвайки всички тия неща съблюдава някакви международни правила и изказванията му не са крайно провокативни и толкова обидни,че да са повод за обявяване на война! Причините да го обявяват за всякакъв се коренят и в друго…Сигурно нямаше да му обърнат внимание ако политиката му не беше с религиозна насоченост,ако Турция не притежаваше силна армия ,бързоразвиваща се икономика,ако нямаше от години претенции за членство в ЕС, ако не притежаваше огромна територия и население и то в такъв стратегически район на света …ако,ако,ако…И не смеят да го обидят много,недръзвайки да загубят такъв голям пазар и осъзнавайки,че Ердоган е пълен с алтернативи-Русия,Китай…Интересно какъв ще е резултата във Варна…

  7. Да отговори ердоган за отношението си към кюрдите!Кюрдският народ е подложен на безмилостен геноцид,по подобие на геноцида срещу нашия народ в продължение на пет века и на този срещу арменците!Обвинява ПКК в тероризъм, а това е една демократична и хуманна организация.Няма свобода в турция!!!И не е имало!!!Дано се намери някой,който да довърши ердоган физически!!!Той е вреден за БЪЛГАРИЯ !!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.