Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха

Снимка: Архив

Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Избират нова ЦИК преди евровота

Лидерът на ГЕРБ нарежда на патриотите да ходят на работа

Премиерът Бойко Борисов измъкна ГЕРБ от капана, който сами си поставиха и влязоха в него като свика спешно заседание на Изпълнителната комисия и нареди да се върнат преференциите, каквито бяха преди вдигането на прага с последните промени в Изборния кодекс (ИК) - 5% за евроизбори и 7% за парламентарния вот.

Той обяви, че ще започне и процедура за избор на нова Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ден след като пленумът на БСП взе решение червените депутати да напуснат парламента и да не се връщат на работа, докато не бъдат изпълнени 4 условия по изборния закон, Борисов отговори на опозицията:

„Издебват ме, когато съм в чужбина, да създават такова напрежение! Можеше да реагирам още в събота, неделя, но в Мюнхен имах важни разговори”.

В петък от Мюнхен Борисов обяви, че не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс. В събота заместникът му Цветан Цветанов обясни, че е подкрепил обезсмислянето на преференцията, за да няма политическа криза. Той каза, че е лично негово решението депутатите от партията да подкрепят предложението на ДПС.

„След като сме били заплашвани, че ще се напусне парламентът, за да се запази кворумът, депутатите от ГЕРБ са приели това решение (за вдигане на преференциалния праг - б.р.). Това обяснил на Борисов шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„За съжаление никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение, ДПС са го подкрепили. Точно обратното се говори”, каза още Борисов.

„В случая излиза, че ДПС са ни извили ръцете и така се е получило, че заради стабилност или заради каквото и да било ... Разбирам го Цветанов, той ме информира, че има огромен проблем с кворума. Казах му - задачата ти е да решаваш проблема”, обясни премиерът. Той подчерта: "Когато аз съм искал официално подкрепа от ДПС, те са ни подкрепяли - за данъчни закони, за превъоръжаване на армията, за евроатлантически теми. И аз винаги съм им благодарил. Никога към казвал, че има скрито-покрито".

Борисов съобщи, че е поканил на разговор партньорите си от Обединени патриоти. „След като искаме да сме управляваща коалиция, трябва всички да ходят на работа и тогава няма да ни е нужно да търсим друга подкрепа за кворума", категоричен бе премиерът.

Спешно до края на деня внасяме промените в Изборния кодекс в деловодството на Народното събрание. Това обясни пред „Труд” председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той отказа да коментира в конкретика предложенията и обясни, че бърза, за да успеят да вкарат в деловодството на парламента текстовете, които връщат преференциалния праг на 5 % за евроизбори и на 7 % за парламентарните и за процедура за избор на нова ЦИК.

Професорът по конституционно право Пламен Киров коментира пред „Труд”, че трябва да се изчака последните промени в Изборния кодекс да бъдат обнародвани в Държавен вестник, или да бъде наложено президентско вето върху тях. Той бе категоричен, че прилагане на „огледална техника”, за каквато говори шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов има само в лунапарк , в залата на кривите огледала.

В края на работния ден около 18.00 часа от сайта на Народното събрание стана ясно, че промените са внесени.

В мотивите от ГЕРБ обясниха, че „проектът се внася преди да завърши финалната промулгационна фаза на законодателния процес, за да отрази обществения интерес и реакции, от една страна и от друга – да предостави възможност за отделна от резултата на промулгацията законодателна инициатива, така че в крайна сметка при приемане на законодателя, да останат действалите до сега правила за отчитането на преференциалния вот”.

 

Цветан Цветанов от Прищина:

Чувствителни сме към мнението на обществото

От Прищина зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов се изказа в социалната мрежа. Той обяви, че подкрепя решението на партийното ръководство да се направи крачка назад с Изборния кодекс.

"ПП ГЕРБ нееднократно е показвала досега, че държи сметка за мнението на хората и че е чувствителна към реакциите на обществото по повод на законодателната дейност в парламента. След обстоен анализ, който извършихме заедно с премиера Борисов и членовете на Изпълнителната комисия, смятаме за наложително да преразгледаме промените в Изборния кодекс", написа Цветанов в профила си във Фейсбук.

"Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени. Защото за нас е по-важно да гарантираме спокойствието на хората, както и да им покажем, че спазването на техните права е най-важно за нас", увери Цветанов.

 

БСП засега няма да се връща в парламента

Нинова обяви, че не са изпълнени всички техни условия

„Не се връщаме в парламента, не са изпълнени всичките ни условия! Нашето решение да напуснем Народното събрание породи страх у ГЕРБ.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция на БСП.

„При първото ни напускане на парламента Борисов смени Главчев, при второто - Валери Симеонов”, припомни Нинова. Според нея повратът в позицията на ГЕРБ е победа на българските граждани, но и победа на БСП.

„ГЕРБ не чуха 26 часа разговори и дебати, реагираха едва след днешното ни решение за напускане, посочи пред медиите тя. И припомни среднощните дебати първо в парламентарната комисия по правни въпроси в сряда, а след това и в пленарната зала в четвъртък, където управляващата партия не се вслуша в нито едно от предложенията на опозицията”, допълни лидерът на БСП.

На пленума в неделя социалистите решиха депутатите от „БСП за България” да напуснат парламента и поставиха четири условия на управляващите: избор на нова Централна избирателна комисия, връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК, започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.

 

Политически реакции след днешното решение

ГЕРБ влезе в ролята на тариката, който хем изяде тоягите, хем изяде солта и накрая си плати сметката. Политическата отговорност я понесоха ГЕРБ, те ще бъдат наказани с получено недоверие. Съобщеното от тях не беше дискутирано в коалиционна формация, те решиха да се подадат на натиск. Това коментира зам. - председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

„ГЕРБ се впечатляват от обществените раздвижвания, затова са решили да поправят онова, което се гласува в един късен вечерен час”, посочи лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Не знам причината за компромис с ДПС, за който спомена Бойко Борисов. Партийните централи поначало се разбраха, че при преференциите стават манипулации. Но тъй като се прие, че това е демократична изява - да пренареждат ако трябва листата, хубаво, нека бъде така”, допълни Сидеров.

"Решението на ГЕРБ е правилно и в случая трябва да бъде поздравен премиерът Бойко Борисов, защото неговите депутати се бяха подвели да тръгнат към сделка с ДПС”, заяви пред „Труд” евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Според него скорошните корекции в ИК, с които преференцията на практика отпадаше, са били грешка.

„Изводът от всичко това е, че Кодексът не трябва да се сменя на парче”, каза още евродепутатът. Според него на хората трябва да се даде възможност да избират политици, а не послушковци.

”Това, което се случи е скандално. Те самите осъзнават грешката, която направиха, но тя е цената да се запази политическата власт. За мен грешката е толкова сериозна, че надявам се да понесат отговорност, като отидем възможно най-бързо на избори”, коментира депутатът от БСП Пенчо Милков.

Йордан Цонев от ДПС отказа да коментира случващото се с Изборния кодекс. ”Няма да коментирам, докато не излезе решение на партията”, обясни той.

 

Преди да обърнат палачинката

Твърденията на водещи фигури от ГЕРБ до 17 февруари

Данаил Кирилов, 5 февруари, от трибуната на НС:

Предполагаме, даже имаме дълбокото убеждение, че изявленията на лидерката на БСП целят да подрият Изборния процес чрез една нова, неподготвена, нестикована, некомпактно и организационно стъпила в правомощията си нова ЦИК.

Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да, разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит.

6 февруари, пред БиТиВи:

Изборите за Европейски парламент през май могат да бъдат проведени от сегашния състав на ЦИК. Настояването на БСП за нова ЦИК е саботаж. Саботажът е създаването на обстановка на несигурност, така че да може да се оправдае евентуалната загуба на опозиционната формация на следващите избори. От самото начало се твърди, че предстоят манипулации. Това не е ново за българския избирателен процес. Срещали сме го и друг път.

14 февруари, в НС по време на дебатите:

Поправките в Изборния кодекс бяха дефинирани конкретно, но БСП спекулира с формулировките.

17 февруари, пред БНР:

Има логика цената на една преференция да бъде равна на тежестта на един мандат. Отклоненията в това правило водят, при всички положения, до дисбаланс в една или в друга посока. На предходните евроизбори настоящият вицепремиер Томислав Дончев събра над 130 000 преференции при мандат от около 110 000 гласа. Тоест, не иде реч за непостижима, невъзможна граница.

Томислав Дончев, 13 февруари, пред БНТ:

Провеждането на избори с изцяло нов състав на ЦИК е „голяма авантюра”. Удължаването на мандата на комисията с 2 или 3 месеца е разумният вариант за провеждането на европейските избори. След това ще има достатъчно време да се избере частично нов състав, който да отговаря за местните избори.

Цветан Цветанов 13 февруари, пред журналисти в Народното събрание:

ГЕРБ категорично няма да подкрепи промяна на състава на ЦИК преди евроизборите. ГЕРБ предпочитат тази ЦИК да проведе предстоящия евровот, но ще се пристъпи към смяна преди местните избори, когато ще има достатъчно време. Искаме да гарантираме, че 1 месец преди изборите по-добре да остане ЦИК, назначена от БСП и това е достатъчна гаранция, че изборите ще бъдат прозрачни. Нямаме никакви съмнения, защото вярваме в ЦИК.

16 февруари, пред Нова тв:

Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите. НФСБ е част от "Обединени патриоти", парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум. Има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха 4 теми, в някои от тях се препокриха и с част от "Обединени патриоти".

Коментари

Задължително поле