Борисов: Пунктът Рудозем-Ксанти ще е готов през февруари (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано българо-гръцко споразумение през 1996 г. 

"От наша страна са две ленти, митница, пункт за щателно претърсване", обясни Борисов. „Пунктът ще е готов през февруари. Това е огромен строеж. Това е проект за 80 млн. лв. Много искаха в Смолянския регион да има пункт. Дадохме пари. Парите на данъкопладците за първи път отиват в регионите на Северозападна България и Родопите", каза още премиерът.

Пунктът ще е разположен на площ около 60 дка. Строителството е част от изпълнението на мащабен българо-гръцки проект по Програмата за сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V- А Гърция - България" 2014-2020 г. на стойност 38 802 558 евро. Българската държава осигурява дофинансиране в размер на 18 445 744 лв.

Пътят Асеновград - Пампово ще бъде разширен с трета лента, каза още премиерът по време на инспекцията заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, финансовият министър Кирил Ананиев и областният управител на Смолян Недялко Славов.

"Проектът не е евтин и ще струва над 70 милиона лева, в момента трасето се обследва от италиански инженери", допълни премиерът.

Коментари

Задължително поле