Борисов и Йълдъръм обсъдиха двустранното сътрудничество в енергийната сфера


България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул. Те посочиха, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси, съобщиха от Министерски съвет.

Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. „Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване”, заяви премиерът Борисов.

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Машшала ефенди винету .Вместо турците да взимат Руска газ от нас ние вземаме от тях пак Руска газ. Вместо ние да печелим от пренос и да имаме сигурни доставки те ще печелят от пренос а ни еще им клекнем за в бъдеще. Машшала ефенди винету. Дано те достигне това което достигна тези които грабаха преди тебе

  2. България ще вземе от пренос за Сърбия,Италия,Рунъния,Унгария..малко ли е

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.