Борисов към сръбския премиер Бърнабич: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл." Така премиерът Бойко Борисов се обърна към сръбския министър-председател Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Двамата разговаряха по време на работната вечеря на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Тя се провежда в Сараево. Видео след срещата е качено в профила на премиера Бойко Борисов във фейсбук. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград заради коментари за статута на Косово.

Повод за напрежението стана реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич на изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външната политика - испанецът Жозеп Борел, няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. (Испания не признава независимостта на Косово, както и Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.)

Дачич заяви: "Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!".

Пред сръбския си колега Борисов обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешните й работи.

На срещата в Сараево днес се очаква лидерите да приемат съвместна декларация. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Коментари

Задължително поле