Борисов: Можем с чест да кажем, че сме приключили третата вълна (ВИДЕО)

"Искам още веднъж да благодаря на Европейската комисия и на големите държави, които заради проблемите с оксфордската ваксина ни помогнаха. Сега получихме 274 хиляди ваксини. Ако на ден се ваксинират по 20 000 човека, за месец ще са 600 хиляди. Трябва по 30 хиляди да ваксинирате, защото другият понеделник ще дойдат още ваксини. На макс трябва да се мобилизира системата. Дойдох да им благодаря на колегите, че осигуриха това, което българите желаят. С това приключва целият този ваксинационен план, защото вече ритмично се получават и няма проблеми с дозите". Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов във връзка с пандемията.

"Използвам случая, за това, което обещах на туристическия бранш и проф. Георги Рачев, тази вечер Институтът "Роберт Кох", най-големият медицински институт, има няколко вида риск, сега от тази нощ ние сме при ниско рисковите. Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво. Ние сега сме заедно с Австрия. Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите и в същото време, когато Институтът ни вади от рисковите групи, може да оставим фактите да говорят и коментаторите каквото искат", посочи той.

"Усилията ни не са малки. Представете си какво щеше да стане ако вълната беше отишла на 6-7 хил. заболели. Нека да сравняваме, сега сме като Гърция, Белгия и т.н. Моят приятел ген. Мутафчийски винаги е започвал брифингите с Института на "Роберт Кох". Това ми струва много бели коси, докато стане", каза Борисов.

"Само за последните 3 дни имаме 323 предотвратени опити за влизане на нелегални мигранти в България. Имаме нулева допусната нелегална миграция, с огромно усилия на нашите славни граничари, благодаря им, но натискът е страховит и нападат от Гърция и Турция. Нека тези утре със служебното правителство да имат едно на ум, че хората в другите държави много внимават в нашите изказвания - когато ги молиш за помощ", посочи премиерът в оставка.

"Сутринта слушах една доцентка, много възпитана жена, която така се оплете, милата. Били решени въпросите с вота в чужбина. Аз лично не знам колко мандата има там. Колко депутати ще влязат от район „Чужбина“? Искам много и с г-жа Антоанета Стефанова, която безспорно въпросите с шахмата ще са брилянтни, да чуя интервюта с нея като мой посочен заместник – по много теми как би действала. Явно няма интерес, Дани Митов имаше, сега няма“, коментира Борисов.

„Чух тази госпожа да казва, че системата за гласуване била смесена. Там е ясно казано, г-жо доцент, че е 100% машинно гласуване в секциите над 300 човека. Сега се оказа, че за чужбина нямало да има машини. Ние сме купили 9600 машини, те са вече собственост на държавата. Напомням, че бюлетините се печатат в държавната печатница, но протоколите и всички други изборни книжа при мастития депутат от БСП Петър Кънев в неговата печатница. Сиреч, пак за някой осигуряват огромни държавни пари. От тази госпожа разбрах, че видеонаблюдението ще бъде при броенето“, продължи той и попита кой ще определи това броене – къде ще има видеонаблюдение и къде не? „От къде и кога ще купят видеокамерите, кой ще ги доставя“, попита още премиерът в оставка. На темата ЦИК, ако не се сговорят петте партии, които за всичко друго се сговориха, а за правителство не, че да има служебно правителство. Ако не се договорят за ЦИК, трябва да "джуркат топчета", за да определят шеф на ЦИК", заяви Бойко Борисов.

 "Българският народ е мъдър. Ние се готвим при всякакви правила. Мога отсега да кажа, че председател най-вероятно ще бъде депутат от на Трифонов партията, а зам.-председател някои от другите", коментира премиерът в оставка.

"Всеки ден чакам да ни освободят и да се прекрати мандатът на този парламент. Нарочно ще го бавят още, за да приемат още неща и да задължат бюджета, без да казват откъде ще вземат парите. Те за 7 млрд. са си внесли проектозакони за няколко дни", каза той.

Обръщам се към нашите симпатизанти, аз винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред. Протестите имат смисъл тогава, когато има за какво. Ние да излизаме, само защото те са ни правили, ми се вижда безсмислено. Ако някой се опитва да говори с нашите симпатизанти от наше име за утре, аз ги моля да не го правят. С Тошко Йорданов ВМРО си направи тяхното мероприятие. Ние нямаме участие. Аз съм за диалог и разбирателство, това е демокрацията, но всичко е в техни ръце“, подчерта той. 

На въпрос как гледа на желанието да бъдат закрити Специализираният съд и Специализираната прокуратура, Борисов посочи: „Как за една седмица направиха всичко това? Утре могат те да се сговорят и да направят правителство за 15 дни. Това правителство да вкара бюджет, актуализация, да закрият спецсъда или каквото искат. Тяхна работа. Носят си отговорност за това. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. Рулетката пак ще се завърти. Ще дадат на мен. Аз ще го върна един ден. На втория - вторият. На третия – третият. С 3 дни ще забавим изборите“, посочи премиерът в оставка.

Той допълни, че в последните 4 години никой не го е питал откъде е намирал пари за реализиране на политики, откъде са били докарани ваксини или какво е било направено, за да се опази българската граница от миграционния натиск.

„Само моята глава знае какво ми е струвало това. Да се надяваме, че другите ще са по-успешни. Пожелавам успех“, допълни Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3080779295483453

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България