52-годишен мъж се обеси в апартамента си в Бургас

Катастрофа затруднява движението на пътя Шумен – Карнобат

Тийнейджъри охлаждаха страсти във фонтаните пред НДК (СНИМКИ)

Индийски крал засенчва Статуята на свободата (инфографика) Най-високата скулптура в света ще се издига край Мумбай

Силна експлозия в близост до летището в Кабул, най-малко 10 души са загинали

Мария Кънева от Бургас: Оздравях със съвет на д-р Емилова отпреди 12 г.

Арестуваха 39-годишен мъж за убийство на самотно живеещ съсед в Тополовград

Жълт код за обилни валежи в почти цялата страна утре

Избиха и животните на баба Дора

„Левски“ има нов треньор

Георги Свиленски: БСП иска нов модел на развитие- алтернатива на прехода и системата

Митове и чудовища от пясък в Бургас 22-ма майстори изваяха уникалните скулптури

МОН: 4951 ученици желаят да се явят на матура по български език и литература

Британски съд освободи под гаранция турски бизнесмен, заподозрян за връзки с ФЕТО

Горещините в Япония са взели най-малко 15 жертви Хиляди души са приети в болница

Борисов на първо официално посещение в Босна

Снимка: Пламен Стоименов

Премиерът Бойко Борисов ще направи двудневно официално посещение (на 26 и 27 октомври) в Босна и Херцеговина. То е първото на ниво министър-председател в двустранните отношения.

В първия ден от визитата си в Босна и Херцеговина Борисов ще посети военната база Буетмир в Сараево, където ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) – генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ – бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR.

В петък Борисов ще разговаря с министър-председателя на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Двамата премиери ще обсъдят засилването на икономическото и регионалното сътрудничество, както и евроинтеграцията на Босна и Херцеговина. Борисов ще се срещне също с председателите на двете камари на босненския парламент.

В делегацията са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите на транспорта и на икономиката Ивайло Московски и Емил Караниколов.

България e първата държава, която на 15 януари 1992 г. призна независима и суверенна Босна и Херцеговина. Дипломатически отношения между двете страни са установени през януари 1996 г., а през март 1996 г. е открито посолство на България в Сараево. От месец ноември 2005 г. в България започна да функционира посолство на Босна и Херцеговина. Посолството бе официално открито в София на 18 май 2006 г.

В двустранните си отношения с Босна и Херцеговина България се стреми да реализира следните приоритети:
– Оказване на съдействие и предаване на опит в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на Босна и Херцеговина;
– Сътрудничество в рамките на региона с цел консолидиране на стабилността в Югоизточна Европа и по-конкретно Западните Балкани;
– Поддържане на активен политически диалог на всички равнища, увеличаване на стокообмена и туристическия поток, активизиране на връзките между отрасловите министерства, ведомства, организации и структури на гражданското общество на двете страни;
– Извършване на съвместен преглед и инвентаризация на договорно-правната база.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Тапира пак са го изтървали да ръси -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-с-к-и-т-е- си -м-а-л-о-у-м-и-я- и да се държи като маймуна от Африка. Срам и позор за България.

  2. Това ми напомня като едно време – Срещата премина в приятелска топла атмосфера обсъдени бяха въпроси от значение за развитието на двете братски страни … и т.н. общо бълвоч. Нито от това за какво е дошъл Б.Б. в Босна какви са очакванията за това посещение и евентуалните бъдещи ползи за РБ то това посещение…..

  3. И какъв ни е интереса да посещава Босна и Херцеговина? Каква стратегическа и икономическа сила представлява тази страна, населено предимно с мюсюлмани и няма един българин. По-нармално е те да дойдат на посещение при нас.Защо не отиде в Сърбия,или там не му позволяват „батковците“? Мекере безподобно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.