Борисов обсъжда Балкански поток в Туркменистан

Снимка: Цветан Томчев

Премиерът Бойко Борисов кацна в Туркменбаши, откъдето отпътува за туристическата зона „Аваза”. В „Аваза” днес започва Първия каспийски икономически форум (10-12 август).

На 12 август програмата на премиера ни предвижда среща на четири очи с руския му колега Дмитрий Медведев, който е официален представител на Русия на форума. Очаква се двамата да обсъдят строителството на Балкански поток. Веднага след е предвидена среща на Борисов и с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири.

Снимки: Цветан Томчев

Първият каспийски икономически форум ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Фокус на дискусиите в „Аваза“ ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

В „Аваза“ министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, по чиято покана е на форума, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни.

Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“.

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На форума в „Аваза“ ще присъства и руският премиер Дмитрий Медведев, съобщи ТАСС.

В програмата на премиера е включена среща с Медведев за понеделник по обяд.

На последното си заседание Министерският съвет одобри проект на Спогодба между правителствата на България и Туркменистан за международни автомобилни превози на пътници и товари, като основа за водене на преговори. Тя е първата между двете страни в тази област. С подписването на документа ще се даде възможност за размяна на разрешителни за международни превози с автомобилен транспорт.

Коментари

Задължително поле