Борисов позна за вота - мачът е свирен

Бившият премиер предупреди, че машинният вот се манипулира

ЦИК дава достъп до изходния код на устройствата за гласуване на хора, назначени на граждански договор

Засега са наети четирима външни разработчици

Бившият премиер Бойко Борисов многократно предупреждава, че “съдията на мача е купен, машинният вот се манипулира и мачът е свирен”. Много въпроси предизвикаха тези твърдения. “Труд” потърси отговорите и изглежда, че бившият министър-председател ще се окаже прав.

Прав, защото ЦИК са наели външни хора, физически лица със собствен бизнес в областта на информационните технологии, които ще имат пълен достъп до сорс кода на машините за гласуване. Тези хора имат право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Не е ясно как точно са избрани въпросните специалисти-разработчици, нито дали са минали през проверки на ДАНС и МВР за надеждност (такива проверки са задължителни и през тях досега са минавали всички техници, които имат достъп до машините за гласуване).

Засега са наети четирима специалисти на граждански договор - Тодор Цветанов Цолов, Пламен Желев Желязов, Александър Недялков Кирков, Румен Гошков Богдански. Първо те ще минат обучение в “Смартматик”. В обществената поръчка е записано, че трябва да придобият компетентност за ниво на услуга Трето.

Това означава да могат да извършват “отдалечени софтуерни консултации за срока на гаранционната поддръжка от производителя “Смартматик Интернешънъл холдинг Б. В.” на специалисти-разработчици, посочени от ЦИК по модифициране на приложението, обучение, документация и процедури с цел придобиване на способност за автономно управление и модифициране на софтуера за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс (ИК), без намеса на доставчика и производителя от ЦИК.

Т. е. те ще бъдат “очите и ушите” на ЦИК, в което няма нищо лошо. Експерти коментираха пред “Труд”, че лошото започва веднага след доброто намерение на ЦИК да си осигури независимост от доставчика на машините. Започва с назначаването на специалистите-разработчици на граждански договори, което ги освобождава от всякаква отговорност. Няма обяснение защо тези хора се назначават към ЦИК, а не към държавната фирма “Информационно обслужване”, която е част от изборния процес. В мъглявина е и начинът, по който са подбрани експертите. Ясно е само, че се обогатява практиката, създаваща условия за фалшифициране на вота. От ЦИК обясниха, че експертите са им препоръчани от “Информационно обслужване” и от Държавна агенция “Електронно управление”.

За първи път подобни експерти бяха наети за предварителните избори за НС на 11 юни, но опитът завърши с фиаско. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа активист на “Да, България” и съветник на служебния премиер Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като консултант за машините. Гражданският му договор беше прекратен набързо през юни, а от ГЕРБ изразиха съмнения за негова намеса в изборния процес.

Любопитен факт е, че същият Атанас Шарков е бил съдружник с назначения неотдавна за специалист-разработчик Пламен Желязов. Те са имали обща фирма “Омега мениджмънт” АД. Пламен Желязов е собственик и на “Невроника” ЕООД, на “Индустриални системи и системи за сигурност България” и на “Лион технолоджис”.

Другият експерт на граждански договор с ЦИК - Александър Кирков е съдружник в три технологични фирми - “7Д сървисис” ООД, “Кибер био” ООД, “Моята кола” ООД и едноличен собственик на още една - “Лион технолоджис” ЕООД, като е управител и на четирите, сочи справка в Търговския регистър.

Тодор Цолов e мениджър в българския клон на американската ИТ компания DXC Technology. Преди това е работил в Hewlett Packard, Vivacom и др., показва информацията в неговия профил в социалната мрежа за делови контакти LinkedIn.
Румен Богдански няма участия в дружества.

Въпросът е уреден

ЦИК: Още специалисти ще назначим

“Още ще назначим. Ще наемаме още външни специалисти. Идеята е да се създаде специално звено, което да бъде инкорпорирано в ЦИК”, коментира пред “Труд” Димитър Димитров от ЦИК.

Той обясни, че целта е комисията да стане независима и сама да може да управлява процесите. “Разбира се, че ще имат достъп до кода. Препоръчаха ни ги от ДАЕУ и от “Информационно обслужване”, коментира още Димитров.

Според Емил Войнов назначените четирима специалисти нямало да се занимават с машините за предстоящите избори, а само щели да преминат през обучението в “Смартматик”. Войнов също подчерта, че целта била ЦИК да може да взема самостоятелни решения след експертни оценки от IT специалистите.

Радомир Чолаков, юрист ГЕРБ: Несериозно е да се назначават експерти на граждански договори

Това, което ЦИК не разбра, е, че гаранциите за честни изброи се дават от политическите сили, а не от независими експерти. Редно беше и би било правилно ЦИК да покани всяка политическа сила, която ще участва в изборите, да излъчи свои компютърни специалисти, които да участват в процеса на обслужване на машините, пипане на софтуера и изобщо всичко, което трябва да се прави по софтуера и по машинното гласуване, на принципа, на който е съставен самият ЦИК. ЦИК да набира независими експерти на свободния пазар и да ги назначава на граждански договори е абсолютно несериозно и отваря вратата за това всевъзможни групи по интереси или определени политически сили да лансират свои хора, с което в крайна сметка да бъде хвърлена сянка върху честността на изборния процес.

Въпросът с машините и софтуера е много деликатен, защото никой от гражданите не може да разбере как функционира софтуера и няма как да разбере какво се случва с флашката след като тя излезе от машината и тръгне към ЦИК. Много е близко до ума, че флашката може да бъде подменена. Поради това трябва да има политически контрол във всички етапи на процеса - от зареждането на машините със софтуера, поставянето на машините, обслужването на машините в хода на изборния ден, отчитането на резултата, преглеждането на флашките и движението на флашката до районната избирателна комисия и от там до ЦИК, трябва да има плътен политически контрол, който може да бъде осъществен само от експерти, излъчени от партиите.

Петър Славов, юрист, “Демократична България”: Временните договори може да се окажат опасни

По начина, по който е обявена обществената поръчка се вижда, че става въпрос за софтуерни разработчици. Не е необичайно да се ползват подобни специалисти на граждански договор. Но като се има предвид, че законодателят трайно се ориентира към машинно гласуване възниква въпросът не е ли по-разумно ЦИК да помисли и да назначи в рамките на администрацията си хора, с необходимата компетентност, които да са постоянно там, да си носят отговорността за модификациите на софтуера и за резултатите от работата му. Очевидно е, че за всички избори ще се правят промени в софтуера - бюлетините са различни, кандидатите - също, т. е. това ще е една постоянна необходимост. И да се разчита на временни договори може да се окаже опасно. Какво става, ако някой реши да си прекрати договора непосредствено преди изборите?

Загубени в превода

ЦИК покани Густав Малер да достави машини за вота

ЦИК изпрати покана за участие в обществената поръчка за доставка на още 1600 машини и за обучение на компютърни специалисти до композитора Густав Малер (1860-1911 г.) От комисията дори са объркали името на великия Малер, като към него са добавили и Lane, което на нидерландски означава булевард. Причина за недоразумението е, че в бързината някой от ЦИК е написал името на булеварда (Gustav Mahlerplein 25 C 1082 MS Amsterdam), на който се намира офисът на “Смартматик” в Нидерландия, вместо името на управителя Франс Гуннинк.

В 18 часа днес в ЦИК ще очакват Густав Малер от “Смартматик”, “Сиела” и “Информационно обслужване” да представят офертите си за допълнителните 1600 машини. Максималната прогнозна цена за устройствата е 9,5 млн. лв.

За допълнителните машини са предвидени още средства

Близо 124 млн. лв. ще струват изборите

Изборите за президент и предсрочните за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 г., ще струват 123,8 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на кабинета в понеделник. Вотът на 11 юли за НС струваше 57,1 млн. лв., а на 4 април близо 110 млн. лв. заради закупуването на машините.

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота на 14 ноември неприсъствено, като общите разходи са разпределени за евентуални два тура на изборите за президент и вицепрезидент.

Съгласно Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия (ЦИК). План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на ЦИК. От комисията вече обявиха, че искат да купят допълнителни 1600 машини. От фирма “Сиела Норма”, която осигурява машините за гласуване, вече обявиха, че могат да доставят дори над 2000 нови устройства. Като една машина ще струва около 6000 лева.
При вземане на решение от страна на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения