Борисов посети Икономическата зона София-Божурище, подкара електрокар (ВИДЕО и СНИМКИ)

Министър-председателят Бойко Борисов тръгна на посещение на завода в Драгоман с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и зам.-регионалния министър Николай Нанков.

Преди това се отбиха до завод за мебели в Божурище, който е планиран като най-големия в страната.

Като дете идвах тук с колелото да си играем. Нашата къща е отгоре на баира, оттатък на високото. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в Икономическата зона София-Божурище.

"До 2 години няма да има свободно място за строеж на завод. С този темп на строителство, който върви", коментира премиерът.

"На нас ни трябват поне още 4-5 индустриални зони на север", добави от своя страна Томислав Дончев.

"Най-после започнахме да го правим, както трябва. Влязохме в час, преди първо асфалтирахме, после разкопавахме за канализация, ток, интернет", уточни министър-председателят.

"За това трябва да направим максимално бързо магистралата за Сърбия. Във всяка клетка ще има тир, който бързо ще може да стига до Европа", каза още Бойко Борисов. Премиерът се възхити и на шофьорските умения на тираджиите: "Гледай какви вълшебници са, сега ще паркира на заден ход."

При посещението на завода в Божурище Борисов се повози на електрокар. "Ние нямаме ли едно такова електрокаче, да си се возим", пошегува се той. След това се качи на един от електрокарите, управляван от млада жена и заедно с ръководството на екипа го разведоха из завода, който се простира на 92 декара площ. Премиерът дори пое управлението на електрокара и сам се похвали, колко леко е взел един от завоите в цеха.

"Чакай, да не избяга", обърна се Борисов към жената, която управлява електрокара, а после добави: "Мога да те водя на джипката."

Премиерът разгледа новата логистична база на компанията JYSK, която се намира в индустриалната зона. Центърът на датската верига край Божурище е най-високото логистично съоръжение в България.

Строителството на логистичната база на JYSK започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център, от който ще снабдява магазините си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша.

Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион.

Премиерът Бойко Борисов посети и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група „Мултивак“, който също се намира в индустриалната зона в Божурище.

Заводът, който бе открит у нас през миналата година, е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места.

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа производствените площи в завода. От ръководството му отбелязаха, че оборудването е последна дума на техниката, а в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите.

„Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат“, акцентира премиерът Борисов при посещението си в индустриалната зона.

Коментари

Задължително поле