Борисов при нашите от НАТО в Сараево

Бригаден-генерал, български зет, посрещна министър-председателя в базата Буетмир

Първото събитие от посещението на премиера Бойко Борисов в Сараево бе среща с контингента ни във военната база „Бутмир”. Борисов бе посрещнат от капитан първи ранг Георги Георгиев, който е национален командващ на контингента ни и от командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер. Изненадата дойде от командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ - бригаден-генерал Робърт Хюстън, който се оказа, че говори български, научил го покрай жена си, която е българка.

Борисов разговаря с българския контингент, участващ в мисията EUFOR Althea. Нашите военнослужещи са 10 души, сред които има и една жена – старши сержант.

От началото на септември 2012 г. приносът на България в операцията е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и лека маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира в България и се поддържа в необходимото състояние на готовност за развръщане.

През годините на българското участие в операцията на НАТО в Босна и Херцеговина, а след това и в операция „Алтеа“ на Европейския съюз българските военни контингенти са получавали високи оценки за професионалното изпълнение на задачите.

Днес Борисов ще разговаря с министър-председателя на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Двамата премиери ще обсъдят засилването на икономическото и регионалното сътрудничество, както и евроинтеграцията на Босна и Херцеговина. Борисов ще се срещне и с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович.

По време на посещението ще бъде подписано споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът има за цел да насърчи сътрудничеството в областта на автомобилния транспорт между двете страни. Прилагането на документа ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони, ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи и възможности за коопериране между превозвачите на основата на търговски и пазарни споразумения и бизнес правила.

В официалната делегация, придружаваща премиера са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите на транспорта и на икономиката Ивайло Московски и Емил Караниколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България