Борисов против орязване на бюджета на ЕС (обзор)

На форума българският премиер Бойко Борисов беше посрещнат от домакина - министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш.

Премиерът настоява за справедливо разпределяне на средствата и в бедните райони на Европа

17 лидери с декларация за кохезионната политика

Не трябва да има разделяне на нови и стари приоритети

Против съкращенията в бюджета на ЕС и за отстояването на един надежден европейски бюджет в полза на всички европейски граждани се обяви премиерът Бойко Борисов в изказването си на Срещата на върха на групата “Приятели на кохезията” в Прага.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика с оглед на наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Борисов бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани. “Важно е да се противопоставим на разделението между нетни получатели и нетни донори. Ползите от двете политики са за всички европейски граждани”, посочи българският премиер. Той акцентира също, че не трябва да се допуска налагане на разделение между нови и стари приоритети за ЕС.

На срещата бе приета декларация в подкрепа на кохезионната политика. В документа се посочва, че трябва да се осигури благоприятна среда за могат държавите членки да изпълняват приоритетите си.

Коментари

Задължително поле