Борисов: Рисковите групи с предимство за ваксините (обзор)

Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание на кабинета, посветено на противоепидемичните мерки.

Премиерът разпореди спешно да бъде изготвен план за ваксиниране

Очаква се препаратът на „Pfizer” да пристигне до Нова година или в първите дни на 2021 г.

Превеждат по 1000 лв. на всички от първа линия

Премиерът Бойко Борисов разпореди спешно да бъде изработен план за ваксинация срещу коронавирус. Той подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Очаква се ваксинирането да започне с рисковите групи и работещите на първа линия. Това са част от акцентите на свиканото от премиера работно съвещание на кабинета, посветено на противоепидемичните мерки.

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите”, заяви премиерът и добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. „Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини”, категоричен бе Борисов.

Ангелов подчертава, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, излекуваните са 12 070. Според данните София излиза от списъка на областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000, и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен, коментира още Ангелов.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до днес във връзка с контрола по изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

Междувременно премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук видео от съвещанието. От думите на здравния министър става ясно, че в България се очаква до Нова година или в началото на 2021 г. да пристигне първата ваксина „Pfizer" срещу коронавирус.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2952291604998890/?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARDTahJbwB1xtbDyID0jnWkkrCuJDpPPmEaXi6BUAvpO3XPa6fcVKmYqRpeviQuaomDDh247G9khrDDN&hc_ref=ARR7OGnqUFoEh88YtOkTFLVD5gyc4-gGGPuGj94T8C6PG1lv8nkpcsBXoV96R9XAjFU&fref=nf

В новата мярка за пръв път се включва и НАП

Подпомагат бизнеса с процент от оборота

Остават в сила и всички досегашни мерки

Бизнесът ще бъде подпомогнат с процент от оборота, а в новата мярка за пръв път участва и НАП. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на днешното работно съвещание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов. Мярката предстои да бъде обявена тази седмица. „Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса”, посочи министър Борисов. Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. „Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК”, уточни министърът на икономиката.

Вицепремиерът Дончев е категоричен, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че от началото на тази седмица стартира мярката „Запази ме”. Всички други мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. „Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт” посочила Сачева. Тя информирала премиера, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб”, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година. „Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са в неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец”, заяви още Сачева.

Коментари

Задължително поле