Борисов се изправя пред „Народен съд“ в сряда

Отказах се от парламента, за да не дразня. Да сядат и да работят. Имат ли гласове за правителство - имат, над 160 гласа, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция днес.

ГЕРБ няма да бавят мандата

“Страхът ми е, че няма да направят правителство. Трябва им служебен кабинет на Радев”, заяви премиерът в оставка

Нека Симидчиев да оглави щаба

“Възнамерявам да се явя в Народното събрание, но те ме викат не за плана за възстановяване, а да правят от парламента Народен съд.” Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на пресконференция, свикана в 9.30 часа днес.

В петък една от основните теми на протестърските партии в парламента бе привикването на Борисов в пленарна зала под претекста да представи лично Плана за възстановяване и развитие, изработен от ГЕРБ. На Председателски съвет Мая Манолова и Тошко Йорданов предупредили, че ако не се появи, има начин да бъде доведен принудително, придружен от служители на МВР или НСО. Аргументът, че е в отпуск бил отхвърлен от новото мнозинство. Малко преди края на пленарното заседание в петък парламентът задължи премиерът в оставка Бойко Борисов да се яви на 21 април, за да представи участието на България в плана за възстановяване на ЕС.

“Събрали се старото БСП срещу мен - Татяна Дончева, Мая Манолова и Корнелия Нинова с тези, които идваха и искаха да работят за мен, когато бях кандидат за кмет на София, за какво съм им аз? Нали искаха да ме махнат? Отказах се от парламента, за да не дразня. Да сядат и да работят. Имат ли гласове за правителство - имат, над 160 гласа. Управлявайте! Колегата Трифонов като му изтече карантината да ги събере и да предложат правителство”, каза на сутрешната пресконференция Борисов.

Той съобщи, че няма да бави мандата, след като ГЕРБ го получи.

“Моят страх е, че те няма да направят правителство. Трябва им служебен кабинет на Радев и месеци на репресии, само че ГЕРБ се окопити след опита за преврат”, добави Борисов.

“Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване. 38 работни сесии с ЕК, правени са от най-добрите специалисти в държавата. За това ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най-отговорно - приемете го. Той е добре направен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Отхвърлете го като не ви харесва. Дайте си вашия план, но спрете да спекулирате, че няма план. Ето го плана - с приложенията. Работен усърдно и ние сме го работили уверени в успеха си, че ние ще го изпълняваме”, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и така наречените чистки. Той посочи, че сестрата на Драгомир Стойнев работи в Агенция “Митници” и на висок пост, а Мая Манолова е била омбудсман. “Ние не сме били талибани, не сме били фашисти. Направихме комисия, ще проверяват”, посочи лидерът на ГЕРБ.

“Изключително отговорно се отнасяме към здравето на хората. Пак се опитаха да изкарат, че закриваме НОЩ. Първо членове на Щаба за държавни служители. Те са си на своите постове, но понеже една година те не спряха да се подиграват с Щаба, гориха маските. Едва ли не сме го затворили на инат, но няма решение на НОЩ, което да не е съгласувано с мен”, обясни той.

“Моето предложение е ако иска да го има този Щаб, Симидчиев да го оглави и да дава указания на министрите как да действат ", заяви министър-председателят в оставка.

Новият парламент - със склонност към репресии

Любен Дилов- син притеснен от действията на колегите си в НС

Мария Кехайова, 
ТРУД Бургас

Трябва да се започне да се работи вече реално, а не само да се търси реванш и отмъщение. Това казаха на първия си брифинг в морския град, след старта на 45-о Народно събрание, бургаските депутати от ГЕРБ Любен Дилов - син, Димитър Бойчев и Ивелина Василева. Те изказаха пред журналисти впечатленията си от първите два пълни парламентарни дни, както и очакванията си за бъдещето на Народното събрание.

“Притеснително в новия парламент е, че има нагон и реална възможност да се превърне в Народен съд. Това може да изиграе лоша шега на всички ни”, каза Любен Дилов-син.- “Парламентарната ни група е в страхотна кондиция и се чувства свободна, защото няма тази тежка необходимост да крепи мнозинство. Много е лесно и приятно да си опозиция, аз много се забавлявам от тази промяна. Мисля, че ще бъде интересен този парламент, битките трябва да са вътре в него, а не навън по улиците. От това печелят всички”, допълни Любен Дилов.

Депутатите коментираха и най-дискутираната тема в последните няколко дни за плана за възстановяване и развитие. Според Ивелина Василева демонстрация за лошата атмосфера, агресия, погазване на правила и процедури в парламента е входираният директен отказ от председателя на Народното събрание да бъде дадена думата на Томислав Дончев, за да представи плана. Още октомври месец планът е публикуван онлайн и с неговото съдържание може да се запознае всеки, каза депутатката и добави: 

“Според мен се цели не толкова дебатиране на съдържанието на плана, предложения за усъвършенстване, а по-скоро желание за някакъв реванш, израз на желанието да се докара премиера в парламента, за да може да се говори за всичко останало, но не по конкретиката на плана. Изражение на това бе отказът, даден на вицепремиерът в оставка Томислав Дончев да представи плана”, каза Ивелина Василева и припомни, че според правилна на НС всеки министър има правото да бъде изслушан и да получи думата, когато я поиска.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения