Борисов след срещата на върха в София: Егоизмът на Балканите изчезна

Егоизмът на Балканите изчезна. Много от лидерите дойдоха предубедени (на срещата ЕС-Западни Балкани), но знам, че са си тръгнали със съвсем други впечатления. Това заяви премиерът Бойко Борисов на провеждащия се днес в столицата "Виенски икономически форум - София говори", в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

"В началото у нас ми се подиграваха, но темата за Западните Балкани се вдигна на такова ниво, че всички геополитически играчи са заинтересовани от нея. Нека се смеят сега", каза Борисов.

"Зоран Заев се прибра да посрещне Тереза Мей и пак дойде. Александър Вучич (президентът на Сърбия) си отиде, дойде премиерът Ана Бърнабич. Хашим Тачи (президентът на Косово) си замина, дойде премиерът Еди Рама", добави той.

"Срещата между Тачи и Вучич беше историческа - подадоха си ръце, говориха. За Европа това също е важно. Не е случайно, че Макрон и Меркел минаха заедно по моста при НДК. Ние показваме, че исторически и религиозно може да сме различни, но едно е ясно - целта ни е мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Ето, от Зоран Заев и Алексис Ципрас имаме новина от вчера - ще се разберат за името", подчерта Борисов.

По думите му, с изграждането на транспортните връзки Балканите се превръщат в нещо съвсем различно. "Голяма част от тях вече са готови, но имаме да довършваме лотове. Всичко това е в полза на и ЕС, на нашия съсед Турция, и в полза на Азия заради търговията, подчерта министър-председателят.

"Тереза Мей е станала в 5.00 часа сутринта, за да се приготви за двустранна среща. И то защото през юни дебатът за Западните Балкани ще се води в Лондон. Темата е ще продължи да се движи", увери Бойко Борисов.

На 8 юни китайският премиер ще пристигне в България и ще остане 4 дни за срещата във формат 17+1 към която се присъедини и Гърция. Подобна среща иска и престолонаследникът на Саудитска Арабия да се организира у нас, изтъкна той.

"Трябва да използваме нашите възможности, за да изграждаме мостове. За да няма бомби на Балканите, трябва да строим магистрали", подчерта Борисов.

Vienna Economic Forum (VEF – Виенски Икономически Форум) е учреден през април 2004 година във Виена като българска инициатива със стремежа да се насърчава регионалното икономическо сътрудничество между държавите- членки на форума, включени в региона от Адриатическо до Черно море. С организирането на Vienna Economic Forum- Sofia Talks 2018 под мотото „Политиката среща икономиката“ се цели в рамките на „Софийски разговори 2018“ да се улесни директната обмяна на мнения между демократично избраните лидери на държавите от Западните Балкани и ръководни представители на регионалната и международната икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика