Борисов с три варианта за кабинет

Възможна е двупартийна коалиция, но мнозинството ще е крехко

ГЕРБ и Патриотите имат 122 депутати

Късно през нощта след вота стана ясно, че ГЕРБ могат да управляват с двупартийна коалиция. Часове преди края на изборния ден всички експерти твърдяха, че ще са необходими най-малко три партии за формиране на кабинет. Изненадващо за част от социолозите реформаторите отпаднаха от играта, като не успяха да прескочат 4-процентната бариера. ГЕРБ и Обединените патриоти ще имат общо 122 депутати (ГЕРБ - 95, а ОП - 27).

В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ. Така цялата отговорност ще е на партията му и няма да има упреци от своите, че кадри от други формации им носят негативи. В предишното правителство на всяка сбирка на ГЕРБ се чуваха критики към коалиционните партньори от Реформаторския блок, че са получили ключови ресори, но не правят необходимите реформи и предизвикват недоволство сред хората. Възможно е да се състави правителство на малцинството. При това положение ГЕРБ ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще са ключов играч. Възможно е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт. Те обаче имат условие. И то е да бъде подписана обща управленска програма със срокове за изпълнение. „Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа - минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката“, коментира пред „Труд“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Вторият вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в НС. Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и „Воля“ да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.

Коментари

Задължително поле