Борисов: Ще предложа премиер с европейска ориентация, няма да съм аз (ВИДЕО)

"Звучи нескромно, но днес по-подготвен премиер от мен няма. И неслучайно сме първа политическа сила след 5 спечелени парламентарни избори. Но така или иначе много хора държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата. Считам, че не е редно и аз като Радев да разделям нацията на две. Ще предложа друг министър-председател с европейска и НАТО-вска ориентация. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново.

"Ще кажа името, след като ни бъде връчен мандат", допълни той. На въпрос дали предложението ще е Томислав Дончев, Борисов отговори "не" и допълни: не, че не заслужава.

"Много сериозно ще се отнесем към първата политическа сила, с най-много избиратели. Ще ви кажа като станем готови. Имаме една седмица по Конституция да направим консултации", допълни той.

"Няма да съм кандидат за премиер", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че са готови и със списък с министри, които ще са както нови, така и ще се запазят част от старите.

"Смятам, че ако политическите партии са отговорни и се съобразят с международните наблюдатели, а и фактът, че изборите не се оспорват - бяха честни и прозрачни. Благодаря на всички във Велико Търново, тук сме първи и в областта. Нека да им минат емоциите, да се наговорят, нека да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, защото има страшно голям дефицит на кадри и на хора, които имат визия", коментира Борисов.

"Когато ни задавате въпроса "Страх ли ви е от служебно правителство", означава, че вие самите считате, че то няма да бъде демократично. Защо една политическа партия трябва да се страхува и кой иска да ни страхува - народът се произнесе и за чекмеджета и за чанти, и за всичките им лъжи и манипулации", посочи премиерът.

"Страх ме е само от Господ. Щом се задава този въпрос, никой не вярва в демокрацията и правовата държава, за която Радев толкова говори. Ако се стигне до служебно правителство, това означава, че политическите партии не сме проявили мъдрост и отговорност. Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират. Това са десетки милиони за нови избори, хаос и една парламентарна република без парламент", заяви Бойко Борисов.

"Фактът, че ние сме с над 200 хиляди повече преди един безспорно най-талантливият, най-добрият последните 30 години изпълнител и водещ на политически предавания, е неочаквано дори за мен. Я си спомнете колко години по БТВ в най-гледаното време вечер г-н Трифонов водеше политически предавания с тежък хейт. Никак не е случайно появяването му на политическата сцена и резултатът му, така че трябва да си поеме отговорността", каза министър-председателят.

Борисов каза също, че ще подкрепи правителство с кандидат, който не от ГЕРБ.

"Изборите сега минаха. Вие си говорете за предсрочни избори. Харчете си парите, вместо да правите болници, вместо да давате на пенсионерите ги харчете. Нали бяхме сега на избори, а те бяха честни и прозрачни" допълни той.

"Аз съм европейски възпитаник над десетилетия, принципът там е, че "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" и затова в другите държави няма служебни правителства, в развитите държави не се плашат със служебни правителства, които да всяват репресия и страх. Ние кой репресирахме и страхувахме, след като имаме такива резултати", посочи Борисов.

"Аз мисля, че в градовете, в които бяхме най-успешни и сега анализирах, имаме резултати, които не ме задоволяват. Милиарди инвестиции се направиха в София, какво ли не, значи някъде партията бърка. Една Стара Загора или Бургас - там няма нищо, което да не е направено. Това ще го анализираме. По никакъв начин не съм свалил доверието нито от Фандъкова, нито от Митко Николов, но трябва да си отговорим на въпроса защо при най-много направено и с успех на местните избори, се получи това. Аз не знам, може би не сме достатъчно показали, или не сме били достатъчно активни. Но факт е там, където загубихме местните избори - сега побеждаваме - като Благоевград, Перник, Плевен, Видим, Монтана и т.н.", заяви премиерът.

По-късно Бойко Борисов посети МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", където огледа ремонта на новия корпус на болницата.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3063966650498051
https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3063988390495877

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика