Борис Джонсън не се е отказал от провеждането на предсрочни избори

Британският премиер Борис Джонсън ще внесе проектозакон в Камарата на общините в пореден опит да накара депутатите да подкрепят искането му за предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Това става след като снощи той не успя за трети път да прокара плановете си за изборите, за което му бе нужно мнозинство от две трети от депутатите, предаде БНР.

Премиерът продължава да търси начини за провеждането на изборите, като днес ще внесе кратък законопроект, с който да се отмени закона от 2011 година, изискващ две трети подкрепа за извънредни избори. Ако проектозаконът бъде приет, тогава на Джонсън ще му бъде необходимо само обикновено мнозинство. В случай, че либералдемократите и шотландските националисти решат да подкрепят изборите, той има известен шанс за успех. След вота снощи Джонсън заяви, че "Камарата на общините не може повече да държи страната заложник".

"Не само няма да има Брекзит без сделка, но ние имаме страхотна сделка на масата", допълни премиерът, но въпросът е дали опозицията вярва в това. Борис Джонсън се стреми към извънредни общи избори, за да възстанови мнозинството на Консервативната партия в парламента, за да може по-лесно да прокара сделката за Брекзит.

Коментари

Задължително поле