Борис Джонсън: Няма да има гранични проверки между Великобритания и Ирландия

Снимка: Архив

Великобритания на всяка цена ще напусне Европейския съюз на 31 октомври. Това е заявил британският министър-председател Борис Джонсън в телефонен разговор с ирландския премиер Лио Варадкар, съобщи БТА.

"Министър-председателят даде да се разбере, че Великобритания при всички положения ще напусне ЕС на 31 октомври", заявиха от канцеларията на Джонсън.

Премиерът също е подчертал, че предпазният механизъм за ирландската граница трябва да бъде премахнат от евентуална сделка за Брекзит.

"Министър-председателят даде да се разбере, че правителството ще подходи решително и енергично и в дух на приятелство към евентуални преговори и че явно предпочита да напусне ЕС със сделка, но от нея трябва да бъде премахнат предпазният механизъм", заяви канцеларията на Джонсън.

Британският премиер е обещал на ирландския си колега, че няма да допусне след Брекзит да се появи гранична и митническа инфраструктура по границата между Великобритания и Ирландия.

"Той каза, че при всички положения правителството твърдо ще се придържа към своите задължения за спазване на Белфасткото споразумение и никога няма да допусне физически проверки или физическа инфраструктура на границата", заяви канцеларията на Джонсън.

Варадкар е отговорил, че сделката за Брекзит не може да бъде отворена отново и че за момента няма задоволителни алтернативни споразумения.

Коментари

Задължително поле