Борис Джонсън стартира кампанията си за лидер на Консерваторите

Осем от кандидатите за поста са употребявали наркотици в миналото

Бившият кмет на Лондон и външен министър на Великобритания Борис Джонсън даде старт на предизборната си кампания в надпреварата за наследник на Тереза Мей на поста лидер на Консервативната партия. Джонсън беше категоричен, че от излизането на Обединеното кралство от ЕС със сделка зависи оцеляването на политическата формация.

"Трябва да се подготвим по-добре и да се върнем във Брюксел със сделката, от която ще имаме полза. Не можем да отлагаме повече. Трябва да излезем от ЕС на 31 октомври. Иначе рискуваме Джеръми Корбин да дойде на власт", каза Джонсън.

След речта си Джонсън беше подложен на кръстосан огън от страна на присъстващите журналисти. Репортер от "Скай нюз" попита бившия външен министър дали смята, че би се справил със задачата да бъде лидер на Консерваторите и премиер на страната, при положение че е обидил всички малцинства в Обединеното кралство. Медията дори напомни, че преди време Джоснън описа жените, които носят бурки като обирджии на банки. Бившият кмет на Лондон заяви, че съжалява ако думите му са наранили някого, но това няма да промени поведението му.

Джонсъсн направи разкритието, че единственото нелегално нещо, което е правил е да превишава скоростта по пътищата. Той обаче отказа да коментира дали някога е взимал наркотици. През 2005 г. Джонсън призна в интервю, че веднъж се е опитал да вземе кокаин, "но кихнах и не влезе в носа му. Може и да не е било кокаин, а пудра захар".

Някои от другите общо 10 кандидати за поста на Тереза Мей пък си признаха, че са запознати с дрогата. Настоящият външен министър на Великобритания Джеръми Хънт разказа, че преди време е употребил напитка с канабис. Министърът на околната среда Майкъл Гоув пък разкри, че е взима кокаин преди години, когато се е подвизавал като млад журналист.

Една от най-големите изненади обаче се оказа бившият представител на правителството в парламента Андреа Лийдсдъм. Тя намекна пред вестник "Индипендънт", че като студентка е пушила трева.

Кандидатите за поста на Тереза Мей са Майкъл Гоув, Мат Ханкок. Марк Харпър, Саджид Джавид, Борис Джонсън, Андреа Лийдсъм, Естер МакВей, Доминик Рааб и Рори Стюарт. Фаворити сред тях са Гоув, Хънт и Джонсън, който получи подкрепа от американския президент Доналд Тръмп.

Коментари

Задължително поле