Босна отказа да пусне на своя територия лидери на клуб Нощни вълци

Владимир Путин и лидерът на нощните вълци Александър Залдостанов са приятели, като последният присъства в забранителния списък на държави от ЕС.

Босна забрани на лидери на руския рокерски клуб Нощни вълци да влязат в страната следващата седмица от съображения за сигурност, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

САЩ обявиха санкции срещу клуба заради неговата роля в проруския сепаратистки бунт в Украйна.

Нощните вълци обявиха тур в босненската Република Сръбска като част от обиколка из Балканите под мотото "Руски Балкани", но босненският министър на сигурността Драган Мектич каза, че визитата им не е туристическа, а е по-скоро водена от политически мотиви.

Мектич заяви за Ройтерс, че босненските сръбски лидери искат да използват Нощните вълци за сплашване на опонентите на президента на Република Сръбска Милорад Додик и за привличане на избиратели преди изборите през октомври.

Босненските служби за сигурност са забранили на лидера на клуба Александър Залдостанов, известен с прякора Хирург, и на Саша Савич, лидер на сръбския клон на клуба, да влязат в Босна на 20 март, съобщи босненският в. "Дневни аваз".

Медиите в Босна по-рано съобщиха, че се очаква Нощните вълци да се срещнат с Додик по време на посещението, което било организирано с помощта на руското посолство в Сараево.

Додик също е под санкциите на САЩ заради незаконен референдум в Република Сръбска през 2016 г. Той и други босненски сърби предпочитат Русия пред Западна Европа заради общата православна религия и култура, отбелязва Ройтерс.

Руски доброволци воюваха на страната на босненските сърби по време на войната от 1992-1995 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят