Боян Петров изчезна в подножието на Святото място

Така се е наричал върхът Шиша Пангма, който алпинистът трябваше да покори

От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта - това е написал на 16 април в профила си в социалната мрежа фейсбук алпинистът Боян Петров, който изчезна в подножието на Шиша Пангма.

Върхът се намира във Високите Хималаи на територията на Тибет, няколко километра от границата с Непал. Височината му е 8013 метра (в някои неофициални източници се сочат 8027 или 8047 м).

Шиша Пангма е най-ниският сред 8-хилядниците и заема 14-то място в низходящата класация на върховете по височина. Той се намира на около 120 км северозападно от групата върхове Монт Еверест. Индийската топографска служба води върха като номер XXIII. Дълги години той е известен като Госаинтан (в превод Свято място), а популярното сега наименование е тибетско. Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове. На северния му склон се намира изворът на река Арун от водосбора на река Ганг.

Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е покорен най-късно от всички наоколо. По време на изкачването му са загинали 21 алпинисти.

През 1963 г. група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, но достига до височина 7 130 m. Година по-късно – на 2 май 1964 г. китайска група от около 200 души, ръководена от Сю Цзимон, щурмува върха и 6 алпинисти го покоряват.

Първото успешно зимно изкачване на върха прави френският алпинист Жан-Кристоф Лафел – на 11 декември 2004 г. Това изкачване, обаче, не е международно признато, тъй като датата не попада технически в зимния сезон. На 14 януари 2005 г. върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро, което официално е първото зимно покоряване на Шиша Пангма.

Коментари

Задължително поле