Брекзит и логиката на интернет

Процесите в Европейския съюз винаги преминават през три етапа – криза, хаос и намиране на оптимално решение в последния момент

Честно казано можем да сравним преговорите за Брекзит като с това да искаш да се откажеш от интернет – можеш да го направиш, но противоречи на здравия разум – затова и буксуват на всеки етап. Това определение в кулоарите на Европейския парламент даде във вторник бившият министър-председател на Финландия и кандидат за номинацията на Европейската народна партия (ЕНП) за неин „шпиценкандидат“ на изборите догодина Александър Щуб. Въпросът към него разбира се беше свързан с очакванията му за развръзка от протичащото успоредно заседание на Европейския съвет в Брюксел и отговорът му беше точно толкова технократски, колкото може да се очаква от един финландски политик. Щуб припомни, че процесите в Европейския съюз винаги преминават през три етапа – криза, хаос и намиране на оптимално решение в последния момент, заради което всички трябва да останат трезвомислещи. Както казахме, практичен финландец. И с много точно обобщение на какъв етап се намират преговорите между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от ЕС – всичко плува в море от необятен хаос!

Темата Брекзит разбира се доминира разговорите в първата вечер на Съвета в сряда, когато британският премиер Тереза Мей направи изложението си пред останалите 27 европейски лидери. И продължи да е основна в кулоарите паралелно на следващите въпроси, предмет на внимание на Европейския съвет в четвъртък, след като в отговор на очакванията на мнозинството наблюдатели се оказа, че нова стъпка напред не е направена. Извънредна среща за подписване на окончателното споразумение за Брекзит идния месец няма да има, поради липса на самото споразумение. Най-вече защото без да продължава да дава алтернатива, Лондон се запъна върху договорената вече запасна клауза за границата в Северна Ирландия. Която предвижда в случай, че не се стигне до окончателно споразумение преди 29 март 2019 г., когато Обединеното кралство няма вече да е член на ЕС, тази част от него все пак да остане част от Единния пазар и Митническия съюз, за да няма формално разделителна бразда на Смарагдовия остров. Последното е и гаранция в мирното споразумение в Ирландия, което именно включва и премахването на границата между Ейре и Севера. Но в този случай ще означава поставянето на такава между Великобритания и Северна Ирландия.

В крайна сметка специалното заседание на Съвета не бе съвсем „безплодно“. Тереза Мей се съгласила на отдавнашно предложение на Брюксел, че преходният период, в който ще се прилагат бъдещите отношения между ЕС и Великобритания – когато бъдат формулирани – може да бъде удължен и отвъд 31 декември 2020 г. Тук е необходимо повторното уточнение, че британският премиер предлага удължаването на периода на прилагане на хипотетичната сделка с ЕС, без да има още яснота в какво ще се състои и ще се стигне ли въобще до окончателно споразумение, по което все още не успява да се разбере с Брюксел. Реакцията от европейска страна на новината беше меко казано равнодушие.

За сметка на това от другата страна на Ламанша се чу вой до небето, който отекна и до Брюксел. Предложението на което се съгласява Мей, означава удължаване на преходния период, по време на който ще се прилагат или, както е тръгнало, тепърва ще се изглаждат новите търговски отношения между Великобритания и ЕС, през което време страната все още е част от Единния пазар и Митническия съюз, но няма да е държава член и да участва във вземането на решения. И също така по никакъв начин не дава решение на ситуацията с границата в Северна Ирландия. Всичко това естествено противоречи на идеите на хардлайн-Брекзитарите в управляващата във Великобритания консервативна партия на Тереза Мей. Дори и всичко още да е само на ниво предложения. И се чу познатият звук от наточвани кинжали. Още повече, че удължаване на престоя на Великобритания в Единния пазар и Митническия съюз с преходния период отвъд края на 2020 г., ще означава страната да е поне за кратко част от следващата бюджетна рамка на ЕС 2021-2027 г. А това ще означава допълнителни вноски в бюджета на ЕС. Върху които, предвид че Великобритания вече не е формално държава член, няма да се прилага отстъпката за вноската, която Маргарет Тачър издейства преди над 30 години. И започнаха да се изваждат суми до 20 млрд. евро допълнителни средства, които Лондон ще трябва да вземе от бюджета, отделно от неустойката от близо 50 млрд. евро.

Същевременно и френското, и британското правителство обявиха тази седмица, че ускоряват въвеждането на превантивни мерки за след 29 март 2019 г., в случай че не се стигне до окончателно споразумение между Брюксел и Лондон за Брекзит с уточнен преходен период и разписани етапи на прилагане – така де, сериозният подход.

 

Никога не е късно за белгийска бира

Приятен момент съпътства специално посветената на Брекзит първа вечер на заседанието на Европейския съвет. След официалната вечеря, последвала изложението на Тереза Мей, на която британския премиер бе поканена, за да имат възможност колегите й да обсъдят чутото, германския канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха засечени в компанията на премиерите на Белгия и на Люксембург, да отмарят с белгийска бира и пържени картофки на брюкселският мегдан „Гранд Плас“. Наблюдатели коментираха, че за вечер, посветена на Брекзит, Меркел и Макрон са прекарали пет пъти повече време за отмора, отколкото е продължило близо 20-минутното изложение на Тереза Мей, от което веднага е станало ясно, че и този път нищо няма да излезе от разговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи