Брекзит може да върне визите

Ограничения ще има само при дългосрочен престой за учене и работа

Лондон и Брюксел договориха бъдещите отношения

Евролидерите решават в неделя

ЕС и Великобритания ще запазят безмитния режим и след напускането на кралството, възможно е обаче да бъдат върнати визите, но само за дългосрочен престой. Това е записано в политическа декларация за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзит, която бе договорена от премиерката Тереза Мей и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел в сряда късно вечерта, предаде Ройтерс.

На срещата си в неделя Европейският съвет предстои да каже тежката си дума за тази декларация и за проекта за споразумение за излизането на Великобритания от ЕС.

В договорената политическа декларация се предвижда ЕС и Великобритания да запазят свободното движение на стоки и капитали, но не и на хора и услуги. Предвижда се краткосрочният престой (за какъвто обикновено се смята до 90 дни за година) на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания да остане без визи. За дългосрочен престой за учене и работа се планира въвеждането на допълнителни процедури, които обаче не бяха прецизирани.

Евентуални възникнали спорове ще бъдат решавани от съвместна двустранна комисия. Когато тя не успее да постигне решение, а проблемът засяга правото на ЕС, последната дума ще има Европейският съд.

“Това е правилната сделка за Обединеното кралство”, заяви вчера Мей, като посочи, че тя осигурява Брекзит, за какъвто британците са гласували на референдума през 2016 г.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обаче нарече декларацията “26 страници с безсмислици”, които “можело да бъдат написани още преди 2 години”.

Ако в неделя евролидерите одобрят документите за Брекзит, те отиват за гласуване в британския парламент, като повечето депутати към момента са против.

Коментари

Задължително поле