Британската икономика се сви с най-рязко темпо от четири десетилетия

През първото тримесечие на годината британската икономика се сви с най-рязко темпо от четири десетилетия, показват данни на официалната статистика (ONS), които включват само първите дни от въведената на 23-ти март строга карантина и блокада в страната заради коронавирусната пандемия.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се понижи с 2,2% спрямо последното тримесечие на 2019 г., като това представлява низходяща ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 2 на сто. Това е най-рязкото свиване на британската икономика от третото тримесечие на далечната 1979 година.

Спрямо година по-рано БВП се понижи през периода януари - март с 1,7% при предишна оценка за спад с 1,6 на сто.

Частното потребление във Великобритания се сви на тримесечна база с 2,9% (при предварителна оценка за понижение с 1,7%), докато правителствените разходи се понижиха с 4,1% (низходяща ревизия от спад с 2,6%), а общите бизнес инвестиции се понижиха през първото тримесечие с 0,3% (при 0,0% предишна оценка).

Негативно влияние върху британската икономика оказа и рязкото намаляване на износа в началото на годината с 13,5% (при предишна оценка за спад с 10,8%), докато вносът се понижи с 9,4% (при предварителна оценка за спад с 5,3%).

Индустриалното производство падна с 1,5% в резултат на понижение на промишленото производство с 1,1%, докато сферата  на услугите се сви с рекордните 2,3%, а строителството - с 1,7 на сто.

Като цяло всички данни за първото тримесечие претърпяха низходяща ревизия, което предполага, че коронавирусната криза ще засегне по-тежко британската икономика. Това ще се види най-ясно при икономическите данни за второто тримесечие, което в голямата си част премина при строги противоепидемични мерки и почти замрял бизнес.

По-рано този месец Английската централна банка прогнозира, че британската икономика може да се свие с 20% през първите шест месеца на 2020 година, тъй като пълното негативно въздействие на въведената карантинна блокада ще се почувства през периода април - юни.

Коментари

Задължително поле