Британска телевизия замени Борис Джонсън с леден блок по време на дебат

Консервативната партия подаде официална жалба срещу решението на Канал 4 да използва ледена скулптура на мястото на Борис Джонсън, след като британският премиер отказа да участва в изборния дебат за изменението на климата, съобщава европейската редакция на изданието Politico.

Нито Джонсън, нито лидерът на партията “Брекзит“ приеха поканата от Канал 4 да участват в дебата на партийните лидери за изменението на климата.На тяхно място зрителите можеха да видят две топящи се ледени скулптури, изобразяващи Земята.

Лидерът на Лейбъристка партия Джереми Корбин, лидерът на либералдемократите Джо Суинсън, първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън, лидерът на партията на Уелс (Plaid Cymru) Адам Прайс и съпредседателят на Зелената партия Сиан Бери взеха участие в дебата.

Консервативната партия попита Канал 4 дали член на кабинета, например бившият министър на околната среда Майкъл Гоув, може да участва в програмата вместо Джонсън. Но телевизията отхвърли предложението, защото Гоув не е партиен лидер.

В писмо до Тим Сутър, председател на избирателния комитет на Комитета за комуникации на Обединеното кралство , торите заявиха, че решението на Канал 4 „цели да лиши Консервативната партия от всякакво представителство и присъствие“ по време на дебата.

Партията определи този ход като „провокативен номер“ и твърди,че използването на ледена скулптура представлява „значително нарушение“ на Закона за телевизионно предаване, добавяйки, че това е „част от по-голяма картина на пристрастия на Канал 4 през последните години“.

Коментари

Задължително поле