Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

Британските депутати гласуваха вчера да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от ЕС за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщи Ройтерс.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит.

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа. Тя ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи Франс прес.

Този вот бе нов удар за министър-председателката Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите. Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите й правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. "указателни" гласувания, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Коментари

Задължително поле