Британските компании планират масово напускане, ако се стигне до Брекзит без сделка

Снимка: Архив

Бизнес групировките предупреждават, че компаниите се готвят да изнесат операциите си извън страната, пише в днешния си брой The Guardian.

Хиляди британски компании вече са подготвили спасителни планове в случай на Брекзит без сделка, по данни на Британската търговска камара.

Преди решаващата седмица, когато в парламента се очаква депутатите да се опитат да отнемат от правителството на Тереза Мей правомощията да контролира процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания, за да го забавят и да избегнат опцията „без сделка“, от Британската търговска камара информират, че компаниите, които вече са обявили подобно намерение, представляват само „върха на айсберга“. Мнозина от нейните 75 000 члена вече са изразходвали значителни суми, за да се подготвят за хаотичен Брекзит.

В последните няколко дни в Камарата са постъпили съобщения, че около 35 фирми активират плановете си да изнесат дейността си извън Обединеното кралство или се запасяват със стоки, за да се преборят с най-лошите ефекти, които се очакват от Брекзит. След като проектът на Мей беше отхвърлен от Долната камара на британския парламент много са компаниите, които се опитват да се защитят от онова, което предстои и което е неизвестно. „Това е особено видимо в млекопреработвателната промишленост“, е заявил Мат Грифит, директор в Британската търговска камара.

Лейбъристката депутатка Ивет Купър е обявила пред „Обзървър“, че двама основни работодатели от нейния избирателен район, Западен Йоркшир, - компаниите „Бърбери“ за луксозни стоки и Харибо“ за сладкарски издения, са й писали за очакваните щети, които ще понесе техният бизнес, ако няма сделка. В първата компания работят 750 души, а във втората – 700.

Купър настоява Камарата да одобри допълнение по време на дебата във вторник, според което ще се даде възможност Брекзит ад се отложи до края на 2019-та година.

През седмицата някои от най-големите британски работодатели като Airbus, най-големият производител на летателни апарати в Европа, с 14 000 работници в основното предприятие във Великобритания и с още 110 000 души в дъщерните предприятия - също предупредиха за негативните последици от Брекзит без сделка за активностите си на Острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят