Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит

Снимка: Архив

Британският парламент отхвърли за втори път сделката за Брекзит, сключена от британския премиер Тереза Мей с Европейския съюз. 391 депутати в Камарата на общините гласуваха против споразумението, а 242 го подкрепиха.

Веднага след второто си поражение в Камарата на общините, премиерът Тереза Мей направи изявление пред депутатите с пресипнал глас заради грип, пише АФП. В него тя заяви, че е решена да приложи резултатите от референдума за напускане на ЕС, но в същото време е и убедена, че най-добрият начин е Великобритания да излезе от ЕС със споразумение. Ако все пак депутатите решат, че сделка няма да има, политика на правителството ще бъде да приложи тяхното воля.

Тереза Мей обяви, че ако Камарата на общините реши, че иска удължаване на член 50, то кабинетът също ще се опита да договори това с Брюксел. Парламентът ще трябва да реши какво точно иска и дали иска и провеждането на втори референдум, бяха думите на Тереза Мей.

Утре британският парламент ще проведе дебат и депутатите ще трябва да гласуват дали Великобритания ще напусне без сделка. Ако отхвърлят това, в четвъртък ще решават дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви пред депутатите, че „Споразумението за Брекзит е мъртво“. Той призова депутатите да приемат неговите предложения за по-мек Брекзит. „Тяхното споразумение, тяхното предложение, това което премиерът предложи – ясно е, че е мъртво“, заяви Корбин пред парламента.

Това е голямо поражение за британския премиер Тереза Мей и плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Мей договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството, отбелязва Франс прес.

Говорител на президента на Европейския съвет Доналд Туск заяви: „Съжаляваме за изхода от гласуването тази вечер и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември. От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“.

И на 15 януари текстът беше отхвърлен от Камарата на общините с голямо мнозинство.

Депутатите ще гласуват в сряда дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка - сценарии, от който особено се боят икономическите среди.

По-рано днес главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди, че Великобритания няма да получи преходен период след Brexit без ратифицирано от британския парламент споразумение.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС, коментира Барние в Туитър. Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период.

Коментари

Задължително поле