Британският парламент решава дали да подкрепи новата сделка за Брекзит

Снимка: Архив

Решаващ ден за Великобритания. Парламентът се събира на извънредно заседание за първи път от 37 години насам. Британските депутати трябва да решат дали подкрепят новата сделка за излизане от Европейския съюз, информира БТВ.

В парламента депутати ще започнат дълги обсъждания на сделката с ЕС, като кулминацията ще е вот по текста. Навън активисти против брекзит излизат на голям протест. Три са вариантите - приемане на сделката без поправки към нея, което ще даде възможност бързо да се превърне в закон. Приемане с поправки, вероятно ще забави датата за развода. При отхвърляне депутатите може да гласуват за брекзит без сделка, но вероятността да го приемат е много малка.

И последно - ако всичко се провали - Джонсън по закон е длъжен да поиска отлагане на брекзит. Много е трудо да се прогнозира дали премиерът е успял да убеди достатъчно депутати. В коридорите на Уестминстър обаче се говори, че са му нужни само между трима и петима депутати, за да бъде приета сделката. Но не се знае колко от така наречените му сигурни гласове, на практика няма да го подкрепят. Развръзката очакваме до края на деня.

Коментари

Задължително поле