Британски депутат: Фронтовата линия с джихадизма е интернет, а "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" не правят достатъчно

081203-N-2147L-390 NORFOLK, Va. (Dec. 3, 2008) Sailors on the watch-floor of the Navy Cyber Defense Operations Command monitor, analyze, detect and defensively respond to unauthorized activity within U.S. Navy information systems and computer networks. (U.S. Navy photo by Mass Communications Specialist 1st Class Corey Lewis/Released)

Комисия на британския парламент обвини интернет компаниите и най-вече "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" за това, че не прилагат достатъчно средства, за да възпрепятстват разпространението на джихадистки идеи в киберпространството, съобщи БГНЕС.

"Съвременната фронтова линия е интернет", пише председателят на комисията по външните работи депутатът Кийт Вас в доклад, "Дискусионните форуми и социалните мрежи да жизнените сокове на "Ислямска държава" и други терористични групировки за набиране на членове, финансиране и разпространение на тяхната идеология".

По-нататък той обвинява "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър", че са неспособни да реагират на тази заплаха. Според него именно с този си провал те допускат определени зони в интернет да се превръщат в зони на беззаконие. За комисията стотиците хиляди затворени от "Туитър" акаунти и милионите свалени от "Гугъл" видеозаписи, са само "капка в морето". Според нея проблемът идва от това, че липсват достатъчно хора, които да следят за съмнително съдържание.

"Тези компании разполагат с екипи само от по няколкостотин служители, за да следят милиарди акаунти", смята Вас.

Миналата седмица "Туитър" съобщи, че през последните 6 месеца е закрил 235 000 акаунта като мярка срещу разпространението на ислямистка и терористична идеология.

Коментари

Задължително поле