Британците и “Хенри VIII” в ХХI век

Експериментът Брекзит взе опасен завой

След продължителни и ожесточени дебати, изпъстрени със задължителните за британския парламентарен фолклор пиперливи, витиевати изказвания по адрес на вековния идеологически опонент, рано във вторник сутринта Камарата на общините прие закона, с който отменя всички закони. Европейските, се има предвид. Нормално е да звучи объркващо, ако не следите всекидневно темата.

Британските политици, които от 14 месеца се опитват едновременно да преоткрият колелото, огъня и топлата вода в едно (разбирайте да измислят как се излиза от Европейския съюз), достигнаха до прозрението че за целта имат нужда от закон, с който да отменят всички директиви на Брюксел, които са интегрирали в собственото си законодателство за последните 43 години членство. И понеже си звучи колкото безсмислено, толкова и къртовски труд, гореспоменатият закон предвижда правомощията да се отменят закони да бъдат в ръцете на кабинета на Тереза Мей. Разбирайте под контрола на изпълнителната власт, а не на законодателната, която ги е приела на първо място. Което във всяка нормална страна, особено в люлката на западната парламентарна традиция, си е рецепта за катастрофа. И не без ирония беше наречен от противниците на самата концепция „Законът Хенри VІІІ”.

По време на дебатите депутат от опозицията „поздрави“ колегите си консерватори за написването на законодателство, с което „Ердоган, Мадуро и Путин биха били истински горди“. Резултатът от окончателното второ гласуване на текста също беше красноречив сам по себе си – 326 депутати „за“ срещу 290 „против“. С ясно напомняне към Тереза Мей, за крехкото мнозинство върху което се крепи правителството й – точно 326 гласа. И това съвсем не е всичко.

Британските политически коментатори вече говорят за бунт в редиците на торите, което неминуемо ще се отрази на стабилността на кабинета на Мей в идните месеци. Която и без това е много условна. Управляващото мнозинство от осем гласа на консерваторите почива върху сделката за 1 милиард британски лири, която Тереза Мей сключи преди два месеца с консервативните демократи-юнионисти (ДЮП) от Северна Ирландия. Последните, известни сред сатириците на Острова като „политическото крило на Стария завет”, се намират в патова ситуация с републиканците от Шин Фейн, които вече девет месеца отказват да се споразумеят с верския и идеологически опонент за подновяване на споделеното управление на региона.

Парите, които ДЮП изкрънкаха от Лондон, допълнително изнервиха Шин Фейн, които обвиняват юнионистите във финансови машинации. И дори съвместното управление на допълнителни 1 милиард лири за следващите две години към бюджета на Северна Ирландия не може да ги омилостиви. След разпадът на правителството през януари, на предсрочните избори през пролетта Шин Фейн записа най-висок резултат в историята си и се доближи на едно място от мнозинството в регионалния парламент. Гамбитът им е, че при още един извънреден вот ще постигнат пълна победа, което ще е важната крачка към мечтания от републиканците референдум за обединение с Ейре. Което беше поизпаднало от дневния им ред, докато Великобритания още беше член на ЕС.

При проточване на патовата ситуация (и за да избегнат нови предсрочни избори), по конституция, управлението на Северна Ирландия трябва да премине под контрола на Лондон, за първи път от 10 години насам. Със забатачването на преговорите по „първата глава“ на Брекзит, която засяга гражданските права, сумата за развода, но най-вече в този случай въпросът със статута на границата между Ейре и Северна Ирландия, прехвърлянето на управлението в Лондон, в комбинация с извънредните правомощия, които си гласува правителството на консерваторите, ще изправи на нокти много хора.

В Дъблин, където пазеха мълчалива сдържаност първите 12 месеца след референдума за Брекзит, започнаха да надигат гласове за повече „гъвкавост“ от Лондон в преговорите с Брюксел. Изчезналото от над десетилетие във всекидневния политически и новинарски жаргон на двата острова понятие „мирния процес в Северна Ирландия“ се завърна осезаемо последните седмици, когато се отваря темата за Брекзит.

За капак на всичкото това, часове преди гласуването на „закона за излизане от ЕС“ се оказа, че сделката за отпускането на извънредните един милиард лири, които Тереза Мей обеща на ДЮП срещу подкрепата им в парламента, трябва по закон да бъде одобрена от последния. Според наблюдатели, това ще отвори възможност за подмолни маневри в редиците на торите и натиск върху премиера. Демократите-юнионисти от Северна Ирландия вече заявиха, че без да получат обещаната за региона допълнителна сума, няма да продължат с подкрепата си за кабинета. Комична и потенциално взривоопасна ситуация ще бъде, ако парите бъдат отпуснати, но заради политическата криза в Белфаст, управлението на средствата, наравно с всичко друго се осъществява от Лондон. Но това ще е сигурно в някой от следващите епизоди.

Втори шамар

за Тереза Мей

Информацията за необходимостта от парламентарно одобрение на сделката на Тереза Мей с ДЮП се появи в медиите на Острова след изтичане на писмена комуникация с адвокати на бизнес-дамата Джина Милър. Последната стана известна с поражението, което нанесе на Тереза Мей миналата година, когато еднолично поведе кампания пред Върховния съд на Великобритания и принуди премиера да внесе за одобрение от парламента решението за активиране на чл. 50 от Лисабонския договор. Този път само консултациите й с адвокати бяха достатъчни за втори виртуален „шамар” за Тереза Мей.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари