Броят на кандидатите за Софийски университет се е увеличил с 10%

Снимка: Архив

Най-желаната специалност е психология

7230 кандидати има тази година Софийският университет или със 730 повече от миналата година - с това са похвалиха днес от Софийския университет. Процентно това е ръст от 10 на сто. След първото класиране сред най-желаните специалности за поредна година на първо място е психологията.

За едно място за специалност Психология са се борили 30 души. Следват публична администрация и социология.

Прави впечатление също, че между пето и девето място се нареждат специалности, свързани с информационните технологии.

Според ректора, ако тези специалности не бяха четири, а една щяха да са на първо място. Правото е на десето място. В новата специалност пък "Графичен дизайн" всички приети жени са с максимален бал.

От днес до 14 юли е записването след първото класиране. След това ще стане ясно има ли незапълнени места. Причините за повечето кандидати тази година - реформата на министерството е ограничила приема в специалности с ниско качество в различните университети и университетът е въвел нова онлайн платформа за подаване на документи.

И още - тази година се кандидатстваше с тест, който беше близък до матурите.

"Това не означава, че е по-лесно влизането, но означава, че кандидат-студентите, които са се готвили за матурите, а всички го правят, имат по-лесен достъп до изпита. Те разбират за какво става дума, нямат нужда от специална подготовка. И второто е, че вие ни направихте голяма услуга - много от вас написаха, че изпитът става по-лесен и въпреки че това не е вярно, е привлякло мнозина кандидати към СУ", обясни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков пред БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование