Бръмбо реставрира България

Ето такива жени ще ни мерят кръвното, ако изберат Реставратора за президент.

Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев с прякор Бръмбо. Завършил е с отличие специалност реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 години - до 1999 г., е реставратор в НХГ, а до 2012 г. - в Етнографския музей. Ползва се с авторитета на един от най-добрите родни реставратори. И със славата на чешит.

24_5Принизяваща го, тъй като е човек с мисия, с любов и идеи за родината си, с всеотдайност в работата.

Който цял живот е предизвиквал, а не е чакал съдбата си.

От няколко месеца сътрудничеството ни с Реставратора като да замря. Но и двамата знаехме, че е само приспано. Събуди го президентската кампания, която със своята тайнственост и недомълвеност подбужда у всеки българин желание да се кандидатира. Треската не го е подминала, та въвлече и мене като летописец. Констатациите му за днешния ден са познати. Но са поднесени с друг изказ: “Проблемът в управлението на България е, че участваха милион аматьори.” Докараха я дотам страната да стане руина. Единственият шанс е да бъде реставрирана от професионален Реставратор.

Ето как Реставраторът с един замах на мисълта спечели първоначална преднина пред конкуренцията. За разлика от останалите, които солово-хорово повтарят “патриот” и “обединител” за себе си или за друга партийна кандидатура, той се обявява за задължителен професионализъм в отчайващата ситуация. Органичен, подготвен, дочакал своя час. Като под реставрация, както може би ще подхвърлят дълбокоумни историци, не се мисли за възстановяване на соца. До баналност банализиран и осят с “Москвичи” от -лози и всичколози. Реставратора иска да вдъхне живот на изстрадалата снага на Родината с изтънчена техника, следваща строг анализ и бляскави решения.

Почва се с реформата в здравната каса и в здравеопазването. Дето от пациента до… всичко било карикатура. Според Реставратора в медицината, която у нас се клати и научно, и политически, има единодушие само в едно - полово задоволеният човек /оправеният/ е значително по-здрав от неоправения. Затова превръща мъдростта в практика - създава Спешна полова помощ, която се ползва безплатно и без направление от джипито. За целта се събират дамите от околовръстното шосе и от други тайно-явни места. И се запазва професионалният им профил, само че като служители на здравната каса. Освен спешна помощта е и публична - изготвя се каталог, служителките са с бели престилки и с касинки. Ползвайки често новата услуга, българинът става здрав и щастлив, прогонил днешния бич - стреса. Заключение на Реставратора: “Така ще разбия един бардак и ще създам нов.” Сполай ти, президенте, за откровението.

София със задръстванията, дупките по улиците, накачените по тротоарите коли, показва, че транспортният й проблем е първостепенен. Такъв е и за Реставратора и той има просто и неотразимо решение. С него София става друг град. Идеята е глобална и проста. Вадят се от движение в града всички сегашни наземни транспортни средства; метрото остава, макар че след реформата то ще загуби предимството на най-бърз транспорт. Трамваи, тролейбуси и автобуси отиват за претопяване. Всички коли - частни и обществени, се изваждат извън София на безплатен паркинг. Купуват се на лизинг 60 000 микробуса “Мерцедес”, тип 9+1 с климатик. Бъдещият президент е изчислил, че изплащането им годишно ще бъде равно на половината от сегашната субсидия на общината за транспорт. “Моята София ще има въздух като през 1919 г.”

Ефектът ще е и социален - всички граждани без изключение отново ще бъдат заедно. Реставраторът сантиментално връща някогашните цени от 40 стотинки. А микробусите маршрутки ще се движат през центъра по диаметрите на София. Въвежда се единствена глоба за движение из града с друго превозно средство. Камион с хидравлична преса превръща колата в куб метал с примеси от пластмаса, гума и бои. И кражбите намаляват - няма с какво да се пренася гепеното.

Реформата в транспорта се извършва едновременно с пълна промяна на полицейската работа в София. Всички шофьори на маршрутки стават и полицаи, които ще се грижат за реда; дават им се пушка, синя лампа и радио; прави се и мълниеносно обучение. Сбъдва се мечтата на мачкания българин властта да бди неотлъчно над него. Посредством хиляди патрулиращи полицаи. Вярно, получава се странен хибрид “полицай - таксиметров шофьор”. Да, но с предимства. Защото от полицай можеш да избягаш, но от таксиметров шофьор - никога. Връща се и перфектното взаимодействие при операции. И изчезват подкупи и кражби.

Реформа в правото също ще има. И тя има завършен вид, като се тръгне от смисъла на правото - да се ограничи престъпността. Президентът ще въведе нов Наказателен кодекс, състоящ се от две изречения: “Човекът е това същество, което не върши престъпление. Наказанието при криминално деяние е - той вече не е човек.” По ученому - лишава се от статута гражданин с права. Отнема му се паспортът; за него няма юридическа защита; няма медицински грижи /по милост може да го приеме ветеринарна лечебница/; всеки друг човек може без последствия да го третира както си иска; мълчат и правозащитниците, и сподвижниците на Бриджит Бардо.

Спортната реформа на Реставратора наподобява бойни действия. Но ще е ефективна поне за футбола. И тук простотата е отличително качество. Има едно изискване - футболистите ни тренират с противогази. Като свикнат, според него, стават други хора. Свалят ги преди поредната среща или пред голям форум. С новата тренировъчна методика Реставратора гарантира пет поредни световни титли. Ще добавя и други ефекти - рязко намалява броят на чужденците и съответно разходите за издръжка на професионалните клубове. Само с една инвестиция - по противогаз на човек. Военните пак могат да се отличат и да се народят още много ЦСКА-та. А медиите гърмят - българинът с номер 3,14 пробяга за 90 минути 25 км.

Реставратора отдавна е предложил своя вариант за гласуване на избори - с тото фишове, валидни и за изборите, и като участие в разпределение на печалби. А и така държавата, вместо да хвърля пари за избори, ще печели от съответните отчисления. Допълнителното в нововъведенията е, че това се въвежда и при законодателната дейност. На всеки тираж ще се гласува нов закон. Като задълженията на парламента ще са да се формират екипи за направата на няколко варианта. Предварително оповестени и придружени от анотации на замисъла и водещите тези (или текстове). Вярно е, че ще се лишим от прелестта на парламентарните дебати, но големите идеи са съпровождани с жертви и компромиси.

Реформата в отбраната ще спестя поради съдържащата се в нея военна и държавна тайна. Ще спомена само, че в доктрината си той разчита само на армия от 4000 щика без никаква нова военна техника. Рязко се повишава ролята на родния президент както за българската безопасност, така и за съдбините за света. И няма как той да се произнесе, че ако се осъществи брекзитът, ще последва война.

Ако всички реформи не доведат бързо до бърз ефект и рязко подобрение в живота на българина, Реставратора има и безотказен резервен вариант. Причината да стигне до тази идея е изконният му стремеж да донесе върховно щастие за сънародниците си. Задействан от познанието за историческата съдба на българина. Според него България е причина за вечната неволя на нашенеца, ситуирана като робства, войни, беднотия. И единственият изход за промяна, ако не задействат дълбоките реставраторски въведения, е България да бъде жертвана в името на българина. Това ще стане така: “Обявявам търг за продажба на страната, което е идеален тотален либерален израз на пазарната икономика, изпълнена мечта на доминираща дясна политика в съюз с идеята за социално равенство.” Евреите ще спечелят търга за 10 минути. /Защо те и защо толкова бързо - отговор дава следващата му мисъл./ Щото те, наработили се и натрудили се по своите пустини, ще се шашнат от възможността да купят прекрасна зелена държава.

Но има и икономическа трезвост в тази сделка. Реставратора знае, че 1500-те минерални извора на България бълват всяка секунда по 35 тона вода, огромната част от която изтича ей така. Новите собственици ще опънат два маркуча до Саудитска Арабия. По единия ще се изпраща прекрасната ни водица, по другия реципрочно ще се връща бензин (забележете - бензин, а не петрол!), който там е бая по-евтин от минералката. (Какъв “Южен поток”, какви хъбове!?) Целта на продажбата е на всеки българин, доказан с акта си на раждане, да се внесат по 1 милион долара в швейцарска банка. Влогът е замразен и собственикът има единственото право да получава лихва от него - всекимесечно и задължително. Смятайте какви са постъпленията при 10%, а и при по-малка лихва. Нашенецът ще има и още едно задължение, съдържащо се в първото от няколкото изречения в новата конституция: “Българинът не работи.” Обясненията за такова погазване на свещеното право на труд са немалко. Първото е, че сънародникът ни едно прави, а друго разваля, тъй като няма традиции и възпитание. Или ако е имал, вече ги няма. Другото е, че ще се изпълни тайната масова мечта за гарантирано рентиерство. А кой ще работи? Отговорът е даден - който ни е купил. Я що бензин ще бъде осигурен!

Събирайте подписи в подкрепа на кандидатурата на Реставратора!

АНАЛИЗ-ДОНОС

от предложителя на кандидатурата

на Реставратора

Още в произхода на кандидата има съмнения, пораждащи смут в душата на истинския демократ. Малцина знаят, че майка му е получила съветски орден за храброст при участието си като медицинско лице във Втората световна война. Появява се естественият въпрос - как синът на родител, воювал като съюзник на Съветския съюз срещу Западна Европа, може да е засукал евроатлантическа ориентация. Баща му пък си е признавал, че е курвар, и го е съветвал и той така да се представя. Значи освен като развратник се е проявил и като циник. А ние знаем, че родителите на истинските демократи или самите те никога не са мърсували. И или са ги пращали в Белене и в подобни кътчета /1%/, или аха да ги пратят /99%/. Значи по рождение Реставратора е тоталитарна издънка или направа.

Програмата на Реставратора също говори за тоталитарна нагласа. Повечето му мерки са насочени срещу кражбите и корупцията, с което драстично се ограничават човешките права на отделни етноси и на други групи от населението. А с предложения нов Наказателен кодекс, в който на някои граждани ще се отнема видовата принадлежност човек, той направо се излага. С оглед на сегашната конюнктура е по-реално като дефиниция да се запише, че човек е само това същество, което лъже, мами, краде, не работи, а имитира дейност, и едновременно с това се прави на светец, звезда и легенда. Останалите са предатели на съвременното общество.

Реставратора очевидно не е запознат с тънкости от областите, които се кани да реставрира. Така например той не е наясно дали използването на противогази като тренировъчно средство не спада към забранените стимуланти. Още повече че когато ги е харесал като войник, са ги изработвали по руски образец. Но най-непрофесионално изглежда частта за продажбата на България. След както това ще бъде търговска сделка, как може да не се предвижда кой ще вземе комисионите. Да не би да си мисли, че това е автоматично негово право или че ще може да упражнява президентското си вето. Ама че аматьор!

Ако трябва да правя кратък политически портрет на кандидата, ще подчертая, че той е равномерно отдалечен и от здравия разум, и от нездравата политическа практика. Дистанцията му от здравия разум или няма да бъде забелязана, или няма да предизвика интерес поради пренаситеност на пазара. По-съществен е въпросът как ще може той да се доближи до практиката. Защото вече е във възраст, в която човек си мени козината само за да си запази нрава. А и характерът му изглежда константен и недопустим за президентския мерак - мързелив, шантав и понякога гениален присмехулник с красиви намерения и с добро сърце. Има ли шанс такъв и какъв е изходът?

А май той, изходът, е предначертан. Демократичният изход. Да го изберем и да не му позволим да изпълнява програмата си. Царе сме на това. Хем демокрацията цяла, хем вълците сити.

Коментари

Задължително поле