БСП внася законопроект за промяна на Закона за храните

Целта е да се спрат двойните стандарти

БСП внася законопроект за промяна на Закона за храните, с който да се спрат двойните стандарти при храните.

Законодателната инициатива е в синхрон с отправената препоръка на Европейския парламент. Заместник-председателят на земеделската комисия в Народното събрание и депутат от БСП Светла Бъчварова оповести насоките на законопроекта:

„За всички продукти, които са на българския пазар и са произведени извън страната, ще се изисква сертификат за съответствие, а този сертификат ще бъде включен в база данни международен обмен с останалите страни, за да може да бъде верифициран и съответно да гарантира на всеки един потребител не само в България, но също така и в страните от Европейския съюз, че се спазват изискванията за еднакво качество и еднакво влагани суровини във всеки един от продуктите, който присъства на българския пазар".

Светла Бъчварова уточни, че подобен сертификат няма да се изисква за търговски марки, които са в България, тъй като българските производители освен документален имат и физически контрол от Агенцията по храните, информира БНР.

За да се намалят нелоялните търговски практики, в законопроекта на левицата са предвидени и санкции - за физическите лица от 10 хиляди до 20 хиляди лева, като при повторни нарушения санкцията е 40 хиляди лева. За юридическите лица са предвидени двойно по-високи санкции.

Коментари

Задължително поле