БСП внася подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция

Снимка: Цветан Томчев

„Искаме да спре  гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание. Тя създаде огромно напрежение в българското общество- различни мнения на Църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение!” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Тя допълни, че към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на Министерския съвет, който да указва какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране. „Няма яснота, затова искаме да се спрат всички процедури по гледането й в парламента. Да се направи истинска обществена дискусия и смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ”, категорична бе лидерът на опозицията.

„Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от „БСП за България” в НС с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция”, каза Корнелия Нинова. По думите й само народът може да каже какво е волята му по този въпрос, след създалата се ситуация. Тя подчерта, че левицата продължава с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на конвенцията- що се отнася до насилието над жени, деца, домашното насилие. „Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие.

За да има ефективни резултати, трябва да приемем промени в българските закони. Ние сме твърдо против насилието над жени, деца, домашното насилие и продължаваме да внасяме закони”, категорично заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че левицата е внесла промени в Наказателния кодекс. „Предлагаме и изграждане на центрове за хората, пострадали от насилие. Стъпка по стъпка, по темата за насилието, ще изпълним всичко”,  заяви лидерът на опозицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика