БСП внесе подписка за оставка на Димитър Главчев

ПГ на "БСП за България" внесе 88 подписа на депутати от левицата и ДПС за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. По правилник искането трябва да бъде гласувано утре и може да бъде прието, ако събере половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала.

Днес няма да влизаме в пленарна зала, заяви по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след заседание на парламентарната група. Няма как да влезем, докато Димитър Главчев е председател, обясни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Главчев от своя страна промени наказанието на депутата на БСП Антон Кутев от отстраняване от 2 заседания на отстраняване от 1 заседание. След преглеждане на експресната стенограма на заседанието на 15 ноември променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев от отстраняване от 2 заседания на отстраняване от 1 заседание, посочи председателят на парламента. Основанието за това е, че от фактическа страна в този случай е осъществен състава на чл. 161 т.2 от правилника на НС. Квесторите могат да поканят Антон Кутев на днешното заседание, обяви от трибуната председателят на НС.

По думите на Кутев обаче съкращаването на наказанието му е самоинициатива на председателя на Народното събрание. „Няма да подам искане или молба, защото няма как да се помоля Цветан Цветанов да ми отмени наказанието. Това е самоинициатива на Главчев. Лично аз смятам, че двете наказания - моето и на Корнелия Нинова, бяха безсмислени“, заяви Кутев.

„Не можеш да изгониш лидера на опозицията от зала , и то за това, че говори неща, които са абсолютно очевидни. Това, което трябваше да се направи в този момент, е да си подаде оставката“, допълни депутатът от БСП.

Парламентът започна работа днес след три опита за наличие на кворум. В зала се регистрираха точно 121 народни представители, колкото са необходими, за да започне пленарното заседание.

Депутатите продължават с гласуването на окончателните промени в Закона за концесиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика