БСП иска мораториум за плащането на битовите задължения

БСП внася в парламента законопроект за налагане на мораториум за плащането на битовите задължения и спиране на сроковете по наказателни и административни дела, както и решения на частните съдебни изпълнители за времето, в което тече извънредното положение в страната.

"Добре е, че се намериха средства за подпомагане на медицинския персонал, ние предлагаме да се наложи мораториум върху битовите плащания - ток, парно, телефон, вода. Ще внесем спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните, на частните изпълнителни", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и Парламентарната група на левицата.

Тя призова правителството да намери начин да включи и частните болници в борбата с коронавируса. "Ще подкрепим всички разумни мерки, които предлага кризисния щаб. Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани е Народното събрание. Нашата парламентарна група е на разположение там да обсъждаме всички мерки и да вземем решение. Най-важното за нас първо е здравето на хората. Добре е, че се намериха средства за финансово подпомагане на медицинския персонал в болниците. В момента те са най-важни. Разбираме, че има недостиг на медицински кадри", каза Нинова.

По думите й, от БСП ще внесат и предложение за борба със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс за това що е спекула и завишаване на наказанието за спекулантите.

БСП настоява премиерът да даде информация за размера на фискалния резерв и състоянието на държавния резерв, както и да обясни какви са възможностите за финансиране от европейски фондове.

Коментари

Задължително поле