Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

БСП: Министър Ананиев да преосмисли политиката си за унищожаване на здравеопазването

„Темата за закриване на отделения в областните болници във Видин, Враца и Монтана касае живота и здравето на хиляди български граждани – деца и възрастни, оцеляващи в трите области”. Това каза секретарят на ПГ на”БСП за България” Филип Попов пред журналисти в парламента. Той припомни, че вчера социалистите са поканили министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да дойде в парламента и да обясни намеренията си, но той не го е направил.

„Днес отново настояхме той да дойде, но министър Ананиев не намери време да го направи. Искаме го, защото хората от трите области са отчаяни, затова народните представители от ПГ на „БСП за България” се обърнахме към министъра с позиция, в която настояваме той да преосмисли тази своя политика за унищожаване на българското здравеопазване”, коментира Филип Попов.

„В писмо до министър Ананиев, народните представители от ПГ на „БСП за България“ от областите Видин, Монтана и Враца заявяваме своето категорично несъгласие с оповестените от него „мерки“ за справяне с проблемите на здравеопазването в региона. Категорично сме против странните идеи, които той има за решаването на проблемите в здравеопазването с готовността си да направи преструктуриране на областните болници във Видин, Монтана и Враца, закривайки нерентабилните им отделения”, заяви народният представител д-р Илиян Тимчев.

Той добави, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването и те работят. Тимчев цитира и част от писмото на социалистите до министъра: „С това си решение Вие, г-н министър, нарушавате основни здравни права на хората от тези области, гарантирани им от Конституцията на Република България. Ще увеличите напрежението в системата, което съществува от години в този регион, вместо обратното и това ще накара много лекари и медицински специалисти да потърсят спасение другаде”. Той заяви още, че социалистите настояват министърът на здравеопазването да преосмисли своето решение. „За нас то е пагубно за системата на здравеопазването в региона и обрича цели области на това- техните жители да са лишени от качествена, навременна и адекватна медицинска помощ. Областните болници на Видин, Монтана и Враца са неизменна част от здравната карта на страната и нека останат в това си качество като основен стълб на здравеопазването в региона”, призова той.

„От две години БСП предлага конкретни решения за решаване на проблемите в здравеопазването, които сме записали и във „Визия за България”, припомни народният представител проф. Георги Михайлов и добави, че социалистите са категорични, че е нужна промяна на модела на финансиране на болниците. Той заяви, че няма как трите болници да бъдат лишени от стратегически отделения, защото целта на здравеопазването е комплексно обслужване на българските граждани.

„Не е възможно един пациент да бъде лекуван от неврологично заболяване във Видин, а ако през това време получи кардиологични усложнения, да бъде транспортиран във Враца. Това е изключително несериозно, не можеш да закриеш отделение, защото не може да си направи оборота.Здравеопазването не е супермаркет”, категоричен бе Михайлов. Той коментира, че тези проблеми са се появили още през миналата година заради неумели управленски решения и работа на парче. „Затова БСП предложи всички болници да бъдат със статут на лечебни заведения и да не бъдат търговски дружества. Докато това статукво продължава, нищо няма да може да се промени”, заяви още народният представител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.