Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

БСП няма да разглежда Мая Манолова като кандидат-президент, ако тя не напусне поста омбудсман

Снимка: Архив

Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент, съобщиха от „Позитано“ 20. Мая Манолова и ген. Румен Радев няма да бъдат обсъждани, докато заемат досегашните си постове.

Пълният текст на съобщението:

„Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.

Това са:

Мая Манолова – на основание  чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Генерал Румен Радев – на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.

Чл. 158 от Изборния кодекс: Не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

Чл. 14 от Закон за омбудсмана: Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация. Омбудсманът и заместник-омбудсманът не могат да извършват търговска дейност.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Майче,защо не отговаряш на Закона? Я му отговори на тоя Закон и тропни по масата.Може и с токчетата по паветата пред НС.Ама-ха!

  2. Това е хубава новина, крадливите боклуци от бсп ще си занулят сами партията преди да пукнат последните заблудени пенсионери.

  3. Очевидно, Мая Манолова може да организира избирането си за Президент като независим кандидат издигнат от инициативен комитет

  4. Бре, да изпусне сигурния „кокал“ омбудсман не ми се вярва?! Но пък, толкова като я искат нейните партийци – да напуска! Да видим ще се пребори ли! То не е като да ти спазарят поста Бойко и Миков, нали така? Пускайте я по трасето и й дайте партийно поръчение да напуска и да се кандидатира. Нали така писа в смс до Ламбо!

  5. СДС /реформаторите/ както сега се наричат, направиха Мая обсумант за да я отстранят за ПРЕЗИДЕНТ. Никова не ставай Миков. Иначе и ти ше изчезнеш от БСП. Ние си казахме думата. МАЯ ПРЕЗИДЕНТ!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.