БСП отново предложи намаляване на такса битови отпадъци за гражданите в София

За последните 5 години СО е събрала 123 милиона лева и ги е разходвала за дейности, които нямат нищо общо с чистотата на града, нарушавайки Закона за местни данъци и такси и въпреки категоричната позиция на Сметната палата, заяви заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков

За трета поредна година общинските съветници от БСП за България поискаха да бъде намалена такса битови отпадъци за граждани и за жилищни имоти на предприятия. Предложението направи заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на последната за годината сесия на Общинския съвет в София днес.

"Категорично ние не подкрепяме план сметката за чистотата, заяви той. - В периода от 2014-та до 2018 година Столична община е събрала 123 милиона лева повече, отколкото е разходвала по дейностите за почистване на града. За 2019-та тази сума ще се увеличи с още 17-18 милиона лева. Знаем, че по закон парите от такса битови отпадъци може да бъдат разходвани единствено и само за дейностите по чистота. И тук ще цитирам позицията на Сметната палата по въпросите за събирането и разходването на средствата от такса битови отпадъци, която е качена на сайта й. В точка 2 се казва, че средствата от такса за битови отпадъци имат целеви характер както към момента на събирането, така и към този на разходването. А в точка 3 е категорично становището на Сметната палата - задълженията от такса битови отпадъци, които не се погасяват в годината, за която се дължат, не губят целевия си характер. Това означава, че така наречените недобори не може да бъдат харчени за друго, освен за чистота. Единствено събраните лихви от тези недобори нямат целеви характер и може да се разходват по решение на СОС".

Иван Таков обясни също, че средствата, събрани от такса смет, които не са разходвани, трябва да бъдат заведени като преходен остатък за следващата година, пак според становището на Сметната палата. "За последните 5 години Столична община е събрала 123 милиона лева и ги е разходвала. А досега не сме видели преходен остатък в план сметките по чистотата, каза той. - Затова за пореден път питам какво се е случило с тези над 120 милиона за последните 5 години? Къде са отишли и защо не са изразходвани за дейности по чистотата на София? Отговори така и не получаваме. Затова предлагаме намаление на размера на такса смет. Всяка година Столична община събира много повече пари, отколкото разходва за посочената дейност и не е честно софиянци да плащат за нещо, което реално не получават".

Коментари

Задължително поле