БСП – Пловдив стартира честванията по случай 125-годишния юбилей от създаването си

БСП-Пловдив стартира от този четвъртък честванията по случай 125-годишния юбилей от създаването на местната партийна организация, чието начало е поставено на 21 август 1892 година.

Стартът на богатия календар от културно-исторически и политически събития, които ще продължат до края на годината, ще бъде даден на 29 юни от 18.30 часа в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей в Пловдив. Там ще се съберат бивши и настоящи лидери на социалистите на национално и местно ниво, стопански ръководители и партийни деятели с принос към развитието на Пловдив.

Събитието ще бъде открито от историка Андрей Пантев, а в Регионалния исторически музей ще бъде представена и изложба на документи, свързани със социалистическата партия в Пловдив. В града на тепетата социалистите започват своя организационен живот на 21 август 1892 година с т. нар. Пловдивски конгрес. Тогава Димитър Благоев оповестява: „Пловдивският конгрес реши, че от тази дата дружинките се конституират в политическа партия”.

Честванията на 125 години БСП-Пловдив ще продължат с различни тематични прояви. Предвидени са изложби, кинопрожекции, дискусии и Седмица на отворените врати. През ноември ще бъде издаден и алманах на пловдивската партийна организация. „Целта ни е да припомним историята на партията, да направим достъпно настоящето си и да запознаем гражданите с визията ни за бъдещето”, декларира лидерът на социалистите в Пловдив Красимир Трифонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България