БСП предложи временна комисия да коригира Изборния кодекс (обзор)

Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се присъединят”, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Денислав Стойчев

Временна комисия паритетен принцип да коригира проблемите в Изборния кодекс, предложи БСП след среща за изборното законодателство. След нея председателят на БСП Корнелия Нинова изрази съжаление, че ГЕРБ не са се отзовали.

“Каним ГЕРБ да се присъединят към тези разговори, за да решим заедно проблемите”, заяви Нинова на брифинг в парламента. Според нея местните избори отново са показали редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили, изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората.

“Искането ни за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците изисква голяма експертиза. Тази комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи и да направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени. Не бива да се променя сега действащата норма за 100% машинно гласуване”, допълни Нинова.

“Пороците на ИК са видими от цялото общество”, обяви Йордан Цонев от ДПС. Според него вместо анкетна комисия обаче изборните правила може да минат през правна комисия.

Коментари

Задължително поле