БСП сравни убийството на Виктория Маринова с това на Ян Куциак

В Словакия за подобен случай министър-председателят подаде оставка, заяви Кристиан Вигенин

БСП иска действия от правителството за разкриване на мотивите за убийството на журналистката в Русе и очаква конкретни мерки за защита на свободата на медиите. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по време на пресконференция.

„Нашият брифинг днес започва с една тежка тема за убийството на Виктория Маринова в Русе. Няколко думи от нас, тъй като тази тема не може да остане без коментар. Като че ли реакциите на световните медии ни показаха колко тежко е престъплението, което е извършено в Русе. Може би в дълги години България не и била обект на внимание в световната преса“, каза Вигенин.

Според него чак след тази силна международна реакция властта се е забързала и се е заела сериозно с този проблем. „Това показва като че ли в България са закърнели нашите сетива за свободата на медиите и какво представлява това, като че ли не си даваме достатъчно сметка за престъплението“, заяви още Вигенин.

Той отчете, че досега български журналист не е ставал жертва на подобно престъпление и от нас зависи дали това ще бъде прецедент или ще се превърне в нещо нормално. Той даде пример, че в Словакия за подобен случай министър-председателят е подал оставка, а властта се е опитала да омаловажи това убийство, подчертавайки, че най-вероятно това убийство не е свързано с работата на убитата.

Ян Куциак и годеницата му бяха застреляни в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава. Според полицията вероятно двамата са елиминирани от наемен убиец. Убийството бе извършено на 21 февруари. Случаят предизвика масови антиправителствени протести, довели до оставката на премиера Роберт Фицо . По последна информация за поръчител е сочен мултимилионерът  Мариан Кочнер.

„В България, в една европейска държава, не е приемливо една жена да си отиде по този начин“, каза Вигенин. „Искаме действия от правителството и от съответните институции за разкриване на мотивите и извършителите на това престъпление, но нека още веднъж да кажем, че очакваме и конкретни мерки, идеи за това как да бъде защитена свободата на медиите“, каза още Вигенин.

Убийството на Виктория Маринова е още един елемент от несигурната среда в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференцията.

„Не приемаме тезата, че БСП полизитира темата с убийството на Виктория Маринова“, каза Нинова. „Напротив, мълчанието в такива случаи би било укоримо и непростимо и ние за това призовахме не само партиите, всички да не бъдем безучастни към това, което се случи. Светът реагира, мигновено, бързо, крайно. От Америка, през Европа, Балкани – всички реагират. Какво очаквате – основните политически субекти в България да мълчат? Не, няма да мълчим. Това убийство е още един елемент от несигурната среда в България, от равнището на престъпност в България“, каза Нинова и посочи, че това е голям проблем.

„Вторият голям политически проблем на всички ни е недоверието в институциите. Виждате с какъв скептицизъм хората посрещат всичко, казано от институциите“, каза Нинова. Според нея доверието няма да се върне с мълчание в такива моменти.

„Загубили сме вярата държавата да разкрие кой е извършителят, но и кой е поръчителят, ако има такъв. Това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа“, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, напомняйки за убитата с бомба в автомобила й на 26 октомври 2017 г. малтийска журналистка Дафне Галиция. „В разследването се включиха екипи на ФБР, екип от Холандия, екип от Европол. Всички те бяха изпратени да разследват в Малта “, каза Йончева.

По думите й в България още на втория ден от МВР казват, че е малко вероятно нейното убийство да е свързано с нейната работа. „Последните думи, казани в ефир от Виктория Маринова, когато тя говори за свободата на медиите у нас, са следните: „Силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и самите медии, все повече забранени теми и систематично отстраняване на разследващи журналисти“, заяви Йончева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика